Kanta-Häme

Halpaa rahoitusta on paljon

– Finanssialan keskusliiton puheenjohtaja ja OP-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen ihmettelee väitteitä, etteivät pankit Suomessa rahoittaisi yritystoimintaa. Hänen mielestään mitkään tosiasiat eivät tue tällaista väitettä.

– Rahaa ei ole koskaan ollut tarjolla niin paljon kuin nyt eikä se ole koskaan ollut ainakaan Suomessa yhtä halpaa, Karhinen sano.

Suomessa yritysten rahoituksesta muita Euroopan maita suurempi osa tulee pankeista. Karhinen muistuttaa, että Suomen pankkien vakavaraisuus on kunnossa.

– Yritysten pankkirahoituksen hinta ei ole paha. Yritysluottojen keskikorko oli 1,99 prosenttia joulukuussa.

Saatavuus ei…ole pullonkaula

Yritysluottojen määrä on kasvanut Suomessa finanssikriisin jälkeen 23 prosenttia. EU-maissa luottojen määrä on laskenut 11 prosenttia.

– Luottojen saatavuus ei ole pullonkaula, Karhinen vakuuttaa.

Karhisen mukaan myös yritysluottojen suuri hyväksymisprosentti kertoo luotanannon toimivuudesta. Suomessa hyväksytään suurelta osin tai kokonaan 82 prosenttia yritysluottohakemuksista. EU-maiden keskiarvo on kymmenen prosenttiyksikköä pienempi.

– Mikä on hyvä taso? Pankkien keskeinen tehtävä on riskienhallinta. Jos kaikki luottohakemukset hyväksyttäisiin, pitäisi olla huolestunut.

Ansaittua…epäluottamusta

Karhinen esitteli Finanssialan keskusliiton seminaarissa Hämeenlinnassa kyselytutkimuksien tuloksia, joiden mukaan Suomessa luotetaan finanssialaan. Sen sijaan talouskasvuun ei luoteta.

– Muualla Euroopassa on päinvastoin. Finanssialan maineesta ei siellä voida edes puhua.

Karhisen mielestä kehno talousluottamus on Suomessa ansaittu. Hän korostaa, että tämä on kauniisti sanottu.

– Kun sanotaan, että pankkien takia ei ole talouskasvua, ei tarvitse keskustella isommista asioista.

Karhisen mukaan talouspolitiikassa päästiin viime vuonna oikeille jäljille, mutta toteutus on ontunut. Hän kaipaa vahvaa ja päätöksentekokykyistä hallitusta.

– Sääntely ei ole tuonut mitään, mikä olisi helpottanut rahoitusta. Hintaa se on tuonut lisää. (HäSa)

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic