Kanta-Häme

Häly aiheuttanut opettajille kuulohäiriöitä ja korvasärkyä Nummen yhtenäiskoulussa

Isot ryhmät ja hälyä vähentävien materiaalien puute kuormittavat paitsi opettajia, myös oppilaita Nummen yhtenäiskoulussa. Arkistokuva: Riku Hasari

Opettajilla on ilmennyt korvasärkyä ja tinnituksen tyyppisiä kuulohäiriöitä Nummen yhtenäiskoulun avoimessa oppimisympäristössä.

Hämeenlinnan kaupungin työsuojeluvaltuutettu Katri Juvonen kertoo, että hänen puheillaan on käynyt kymmenkunta opettajaa hälyyn ja muihin työskentely-ympäristön hankaluuksiin liittyen. Sitä useampi opettaja on sivunnut asiaa ohimennen.

– Tilanne on hankala, opettajilla on vaikeuksia tehdä omaa työtään. En usko, että heidän oireensa ovat ikäsidonnaisia, osa opettajista on nuorempia kuin minä, Juvonen sanoo.

Isot ryhmät ja hälyä vähentävien materiaalien puute kuormittavat paitsi opettajia, myös oppilaita. Jo suunnitteluvaiheessa todettiin, että tiloja jakavien kankaiden on oltava hälyä poistavia.

– Eivät ne ole sitä. Väistämättä herää kysymys, voivatko akustiikkaverhot maksaa niin paljon, että niitä ei ole varaa edes kokeilla?

 

Juvonen on ollut seuraamassa opetustilanteita Nummen yhtenäiskoulussa. Kun opettaja antoi oppilaille tehtävänannon, Juvonen ei saanut siitä selvää.

– Kysyin vieressäni istuneelta oppilaalta, että kuuliko hän, mitä opettaja sanoi. Oppilaskaan ei ollut kuullut opettajan ohjeita.

Juvosen mukaan kaikkea ei voi panna uudenkarhean ympäristön ja opetussuunnitelman piikkiin.

– Puhutaan alkuvaikeuksista ja uuteen ympäristöön sopeutumisesta. Itse olen sitä mieltä, että arjen työtä tekeviä ei vain ole kuunneltu työantajapuolelta. Ei suunnitteluvaiheessa, eikä toiminnan käynnistyttyä.

– Rehtorit puolestaan ovat hankalassa välikädessä, sillä heillä ei ole osoittaa rahallisia resursseja tilanteen parantamiseksi.

 

Juvosta huolestuttaa, että asioista ei aina uskalleta puhua.

– Vaikeistakin aisoista pitäisi pystyä keskustelemaan, mutta se vaatii luottamusta.

Juvosen mukaan tilanne on ehtinyt kriisiytyä yleensä jo siinä vaiheessa, kun työsuojeluvaltuutettuun otetaan yhteyttä. HäSa


Lisää aiheesta:
Tuohtunut äiti Nummen yhtenäiskoulun avoimesta oppimisympäristöstä: ”Kokeilu, johon lapsi on joutunut tahtomattaan”

Lue myös: Tilaajajohtajan yritys teki töitä Nummikeskus-hankkeessa – Kiistää, että yritys olisi saanut rahaa

Päivän lehti

19.1.2020