Kanta-Häme

Hämäläisiltä Natolle ei

Leijonanosa Hämeen vaalipiirin ehdokkaista ei kannata Suomen Nato-jäsenyyttä ainakaan alkavalla vaalikaudella.

Vaalikoneen täyttäneet äänestäjät ovat kuitenkin jakaantuneet Naton suhteen edustajaehdokkaita tasaisemmin.

Tiedot käyvät ilmi vastauksista, jotka on annettu Hämeen Sanomien ja Lännen Median vaalikoneeseen.

61 prosenttia vastanneista hämäläisehdokkaista on täysin eri mieltä ehdokkuuden hakemisesta. Täysin samaa mieltä Nato-jäsenyydestä on yksi, Juha Isosuo (kok.)

Vaalikoneella ehdokasta etsineistä äänestäjistä jäsenyyttä vastustaa täysin 27 prosenttia eli joka neljännes. Täysin samaa mieltä on 17 prosenttia äänestäjistä.

Yksi Uudenmaan rkp:n ehdokas on vahingossa vastannut vaalipiirikseen Hämeen.

Kokoomus kannattaa eniten

Kaikki vaalikoneeseen vastanneet kokoomuksen ehdokkaat kannattavat Nato-jäsenyyttä vähintään varovaisesti. Muut kannattajat ovat yksittäisiä ehdokkaita muun muassa keskustasta ja kristillisdemokraateista.

Jäsenyyttä vastustavat pitkälti sosiaalidemokraattien, keskustan ja perussuomalaisten, kuten myös pienpuolueiden Piraattipuolueen ja Muutos 2011:n ehdokkaat.

– Nato-jäsenyys saattaisi rapauttaa asevelvollisten, reserviläisten ja kansan vahvan puolustustahdon ”joku muu hoitaa” -hengessä, perustelee keskustan edustajaehdokas Tapio Eerola.

Neljä ehdokkaista ei vastannut vaalikoneen Nato-kysymykseen.

Mukailee yleistä linjaa

Maanantaihin mennessä eduskuntavaaliehdokkaista 1 145 on vastannut Lännen Median vaalikoneeseen.

Valtakunnallisesti Nato-jäsenyydestä ajatellaan ehdokkaiden kesken samansuuntaisesti kuin Hämeen vaalipiirissä. Yli puolet ehdokkaista vastustaa täysin Nato-jäsenyyden hakemista tulevalla vaalikaudella. Kaikkiaan eri mieltä hakemisesta on 76 prosenttia edustajista, samaa mieltä viidennes.

Nato-jäsenyyden hakemista kannattavista ehdokkaista noin puolet on kokoomuksesta. Suurin osa vastustajista edustaa keskustaa, sosiaalidemokraatteja ja perussuomalaisia.

Ystävänä Ruotsi?

Hämäläisehdokkaat jakaantuvat kahteen leiriin, mitä tulee Venäjän joukkojen lisääntymiseen Suomen rajan tuntumaan. Puolet ehdokkaista pitää lisääntyneitä joukkoja turvallisuusuhkana Suomelle, puolet ei.

– Meillä on pitkä yhteinen raja Venäjän kanssa, joten toki tilannetta on tarkkailtava ja oltava hereillä. Uhkana en Venäjää Suomelle pidä, ehdokas Mari Monto (vihr.) Hattulasta on vastannut.

Turvallisuuspolitiikassa ehdokkaita innostaakin enemmän yhteistyön lisääminen länsinaapurin Ruotsin kanssa.

Yli 70 prosenttia hämäläisehdokkaista suhtautuu myönteisesti Ruotsin kanssa perustettavaan puolustusliittoon. (HäSa)

Oikaisu 24.3. klo 13:17

Tiistain Hämeen Sanomissa olleen vaalikonejutun taulukossa oli toimittajan tekemä kirjausvirhe. Ilmastonmuutoksen torjuntaa käsittelevässä kysymyksessä Irma Taavelan (vas.) vastaukseksi oli kirjattu ”täysin eri mieltä”, kun taulukossa olisi pitänyt lukea ”täysin samaa mieltä.”

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic