Kanta-Häme

Hämäläisittäin edetty liian nopeasti

Asiat etenevät Hattulassa nyt liian vauhdikkaasti ja harkitsematta.

Tätä mieltä olivat hattulalaiset valtuutetut, jotka käyttivät puheenvuoroja keskiviikkoillan kokouksessa. Keskustelua käytiin varsinkin Rahkoilan koulun lakkautussuunnitelmasta, jonka sivistyslautakunta lähetti eteenpäin viikko sitten.

Valtuuston listalla kouluasia ei edes ollut, mutta siitä keskusteltiin muissa asioissa kokouksen päätteeksi.

Puheenvuoroissa moitittiin asian nopeaa valmistelua ja hidasta tiedottamista.

– Homman hoidosta tuli mieleen muutaman vuoden takainen Lepaan koulun kuvio. Ihmiset on saatu takajaloilleen, ja nyt voidaan vain paikata tehtyä vahinkoa, sanoi Mari Monto (vihr.).

– Haluaako kunnan johto ottaa tieten tahtoen turpaan, kyseli puolestaan Matti Hämäläinen (sd.).

Seppo Kankkunen (sd.) muisteli, että takavuosina kunta osti ja kaavoitti tonttimaata koulujen läheisyydestä, jos niiden oppilasmäärä uhkasi hiipua. Nyt hän toivoi, että Rahkoilan ja Hurttalan koulut lakkautettaisiin vasta sitten, kun ne korvaava uusi koulu on valmistunut.

Myös Erkki Pänkäläinen (kok.) katsoi, että Rahkoilan tapauksessa on edetty ainakin hämäläisittäin ajatellen liian nopeasti.

– Varsinkin kun uuden koulun rahoituksesta ei ole vielä tietoa, ja Hurttalan rakennusten kunnosta on monia näkemyksiä. Nämä kaikki asiat pitäisi käydä vielä huolella läpi valtuustoseminaarissa, hän sanoi.

Rahkoilan koulun lakkautusaikataulun kiirehtimistä on perusteltu Hattulassa sillä, että kunnan käyttömenoja on karsittava tänä vuonna 0,5 miljoonalla eurolla. Lakkautus on yksi suunnitelluista toimenpiteistä.

Toimistot keskitetään Pappilanniemeen

Seppo Söderlund (ps.) viittasi monenlaisiin vireillä oleviin ja keskeneräisiin suunnitelmiin, kun hän kommentoi kunnan lausuntoa kuntalakiuudistuksesta. Söderlundin mukaan kaikilla hankkeilla ei pitäisi olla niin kiire kuin nyt tuntuu olevan.

Matti Kortesaari (kesk.) ihmetteli myös suunnitelmaa siirtää suurin osa kunnan toimistoista Pappilanniemeen. Jo aiemmin on päätetty, että hallinto, tekninen toimi ja rakennusvalvonta siirtyvät Pappilanniemeen. Nyt myös perusturvan toimistot ovat siirtymässä sinne.

Kortesaari esitti, että asia jätettäisiin pöydälle tarkempia selvityksiä varten. Äänin 21-14 valtuusto päätti jatkaa asian käsittelyä, ja sen jälkeen suunnitelma hyväksyttiin yksimielisesti.

Valtuusto hyväksyi pykälään ponnen, jonka mukaan Parolaan suunniteltu asiointipiste pitää tehdä valmiiksi ennen toimistojen siirtoa. Tätä toivoivat sukunimikaimat Ville (sd.) ja Mikko (kesk.) Myllymäki. (HäSa)

Päivän lehti

4.4.2020