Kanta-Häme

Hämäläistiloille sataa nyt yhtä aikaa vaikeuksia

Hämeenlinna

Heinäsirkkoja lukuun ottamatta hämäläiset maatilat ovat tänä vuonna kohdanneet lähes kaikki muut onnettomuudet. MTK Häme pelkää, että maatalouden heikko tila vaarantaa jo tilojen tuotannon.

– Emme ehkä pysty hankkimaan ensi vuoden tuotantopanoksia, sanoo maidontuottaja Antti Heinonen, joka investoi viime vuonna uuteen lypsyrobottinavettaan.

MTK Häme arvioi, että sen toimialueen maatilojen liikevaihto laskee 43,5 miljoonaa euroa eli yli 15 prosenttia toissa vuodesta. Liikevaihto oli 284 miljoonaa euroa vuonna 2013.

TUOTTAJAHINNAT ovat laskeneet tuntuvasti. Sadosta on tulossa viime vuosiin nähden heikko. Eteläisen Suomen maataloustuet ovat laskeneet. Kaiken lisäksi tukien maksaminen on pahasti viivästynyt, mikä aiheuttaa tiloille maksuvalmiusongelmia.

Maidon tuottajahinta on laskenut noin viidenneksen. Keskiverto maitotilalle tämä merkitsee 25 000 euron tulonmenetystä.

MAITOTILAT kärsivät myös kylmästä ja sateisesta kesästä. Omaa nurmirehua ei ole saatu yhtä paljon kuin tavallisina kesinä.

– Sateet ovat estäneet nurmirehun korjuun. Nurmirehu on päässyt vanhenemaan ja sen ravintoarvo on laskenut, Heinonen kertoo.

Kun omaa nurmirehua ei saa suunnitellusti, on lehmiä ruokittava entistä enemmän ostorehuilla.

Heinonen rakensi viime vuonna noin 60 lehmän lypsyrobottinavetan Hämeenlinnan Hauholle. Riskilaskelmissa arvioitiin, että maidon tuottajahinta voi laskea korkeintaan 15 prosenttia.

– Tuottajahinta on laskenut melkein 25 pinnaa. Heitto on huikea. Ei ole sellaista asiantuntijaa, joka olisi arvannut kehityksen.

Tilan tuotolla pitäisi kuolettaa uusi navetta. Maataloustukien maksaminen on viivästynyt useilla kuukausilla. Neljäsosa tuista maksetaan vasta ensi vuoden kesäkuussa.

Heinonen toivoo valtiolta lyhytaikaista korkotuettua lainaa ensi vuoden hankintoihin. Hänen mielestään myös vanha satovahinkojärjestelmä pitäisi uudistaa.

– Nykyinen satovahinkojärjestelmä ei tässä tilanteessa auta. Se ei ymmärrä laatutappioita.

Sikatilat ovat olleet vaikeuksissa jo kauan, mutta tänä vuonna niiden tilanne on entisestään vaikeutunut. Lihan tuottajahinta on edelleen laskenut viime vuodesta.

LIHAN HINTAA painaa Suomessa yhtä aikaa Venäjän tuontikielto, tuontiliha ja huono grillauskesä. Humppilalainen sikatilallinen Lassi-Antti Haarala kertoo, että sateinen kesä on verottanut myös tilan viljakasvustoja. Puolet rehuvilja-alasta on menetetty.

Hämäläiset tilat ovat viime vuosina investoineet paljon. MTK Häme uskoo, että romahtanut kannattavuus jäädyttää nyt kehityksen. Rahaa investointeihin ei ole. Taloudellinen tilanne karkottaa myös jatkajat tiloilta.

MTK esittää pikaisia päätöksiä tilojen korkotukilainoista. Investoineille tiloille vaaditaan valtiontakauksia. Maidontuottajien kriisitukea pitäisi jatkaa. Maatilojen sähköveroa vaaditaan teollisuuden tasolle.

Päivän lehti

3.4.2020