Kanta-Häme

Häme-Wiki saa kasvojenkohotuksen

Kaikille avoimen Häme-Wikin muokkaamisesta aiotaan tehdä nykyistä suoraviivaisempaa.

Viitisen vuotta sitten avatulle, Kanta-Hämettä käsittelevälle sivustolle on suunnitteilla samalla uusi mukautuva ulkoasu. Tämän pitäisi helpottaa käyttöä etenkin älypuhelimilla ja tableteilla.

– Tarkoitus on kohottaa, parantaa, elvyttää ja uusia Häme-Wikiä niin, että se olisi entistä ehompi, kertoo Hämeenlinnan kirjastotoimenjohtaja Inkeri Jurvanen.

Tähän mennessä navigointi aluetietosivustolla on ollut jokseenkin hankalaa, ja uuden artikkelin luominen ja kuvien tuominen sivustolle on ollut mutkikasta.

– Toiveissa on, että saataisiin artikkelien, kuvien ja videoiden lisääminen vähän helpommaksi, kirjaston verkkopalveluista vastaava Jaana Käki sanoo.

– Toiveena on myös, että palveluun tulisi sosiaalisen median yhteyksiä, johtava informaatikko jatkaa.

Käyttäjät lisääntyneet, kirjoittajat vähentyneet

Tällä hetkellä Häme-Wikissä on hieman alle 1 300 sivua tai artikkelia.

Kirjaston oma henkilökunta tuotti sivustolle alun perin eräänlaisen artikkeleiden pesämunan ja on jatkanut muokkaamista.

Kirjaston ulkopuolisia aktiivisia kirjoittajia on ollut joitakin kymmeniä, mutta määrä on pikkuhiljaa laskenut.

– Aina välillä tulee joku uusi innokas, joka kirjoittaa paljon, mutta sitten voi tulla pitkiä hiljaisia jaksoja, informaatikko Käki luonnehtii.

Tärkeä syy kirjoittajien vähäisyyteen voi olla juuri muokkaamisen monimutkaisuus.

– Vaatii pientä paneutumista, että tietää, miten teksti ja kuva sinne tallennetaan. Se ei ole ihan yhtä helppoa kuin jonkin Facebook-postauksen tekeminen, Käki sanoo.

Artikkelien lukijoita sen sijaan on riittänyt Käen mielestä ”ihan mukavasti” ja käyttäjäluvuissa on ollut ”ihan hyvä trendi”.

Viime vuonna sivustolla käyntejä oli lähes 135 000, mikä oli nelisen prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Tänäkin vuonna sivusto on avattu jo noin 102 000 kertaa.

– Häme-Wikissä käydään paljon, ja osasyynä tähän on se, että alusta on sellainen, jonka Google löytää.

Aikataulu ei vielä tiedossa

Häme-Wikistä löytyy Käen myös sellaista tietoa, mitä muualta verkosta ei löydy. Tällaista sisältöä halutaan lisää.

Sisällöllisesti uudistuksen on ajateltu tuovan muun muassa lisää vanhoja valokuvia ja muistelo-tyyppistä aineistoa Hämeenlinnasta ja Hämeestä.

– Yksi ajatus on ruveta keräämään sinne muistoja eri teemoista, esimerkiksi olympiakesästä, Käki kertoo.

Uudistuksen aikataulua ei ole vielä lyöty lukkoon. Seuraavaksi aikomuksena on tehdä tarjouspyyntö tähän mennessä tekniikasta vastanneelle, hämeenlinnalaiselle Opiferum-yritykselle.

Hämeenlinnan kirjasto tekee uudistusta yhdessä Lahden kaupunginkirjaston kanssa. Tämä julkaisi viime vuonna oman, Päijät-Hämettä käsittelevän kotiseutusivuston.

Hämeenlinnan kirjasto on päivittämässä ja laajentamassa syksyn aikana myös Lydia-nimistä digikokoelmaa, johon on tallennettu muun muassa Hämeenlinnan seutuun liittyviä kirjoja, artikkeleita, karttoja, rakennuspiirroksia ja kuvia. Tätä aineistoa on linkitetty myös Häme-Wikiin.

Tarkoitus houkutella uusia tekijöitä

Hämeenlinnan kaupunginkirjasto julkaisi Häme-Wikin vuonna 2009.

Wiki liittyi kolmivuotiseen, Euroopan sosiaalirahaston rahoittamaan hankkeeseen, jossa Hämeenlinnan, Kouvolan ja Tampereen kaupunginkirjastot hakivat uusia toimintatapoja verkossa yhdessä Tampereen ja Oulun yliopistojen kanssa.

Häme-Wikin julkaisun yhteydessä Hämeenlinnan kirjasto markkinoi palvelua kaikille alueellisen sisällön luomisesta mahdollisesti kiinnostuneille tahoille.

Vastaavalle markkinointikierrokselle kirjastoihin, kouluihin ja yhdistyksiin on tarkoitus lähteä myös tulevan uudistuksen jälkeen. (HäSa)

Menot