Kanta-Häme

Hämeen ammattikorkeakoulu harkitsee Visamäkeen uudisrakentamista

Hämeen ammattikorkeakoulu haluaa keskittää toimintansa Visamäen alueelle. Selvityksen mukaan Myllymäen Lahdensivun toiminnot mahtuvat Visamäkeen, mutta tilat vaativat suuria muutoksia. Remontointi maksaa noin 14 miljoonaa euroa.

– Selvitys on lähtenyt siitä, että kaikki Lahdensivun toiminnot siirtyisivät Visamäen nykyisiin tiloihin. Se tietäisi sitä, että Visamäessä pitäisi tehdä paljon muutoksia. Kyseessä ovat melko vanhat rakennukset, joten mietimme parhaillaan, onko järkeä lähteä kaatamaan seiniä, kertoo Hämeen ammattikorkeakoulun talousjohtaja Mirja Pöhö.

Uudisrakentaminen harkinnassa

Lahdensivun toiminnot ja ihmiset pitäisi sijoittaa Visamäkeen. Ensimmäisessä toimitilastrategiassa tilatarvetta on kartoitettu toimijoiden haastattelujen pohjalta. Sen mukaan Lahdensivun toiminnot vievät kaavamaisesti laskettuna nykyiset 20 000 neliötä.

Hamkissa pohditaankin parhaillaan uudisrakentamista remontin sijaan.

– Mietimme, mitä muutamme, ja kuinka paljon, tai että olisiko järkevämpää kuitenkin tehdä ihan uutta, jos remonttiinkin joudutaan käyttämään noin paljon rahaa. Emme missään tapauksessa tarvitse kaikkia 20 000 neliötä, vaan sen sijaan rakentaisimme ehkä noin kolmanneksen tuosta neliömäärästä.

Yhdistämisestä säästöä

Kaikkiaan ammattikorkeakoululla on Hämeenlinnassa tiloja yhteensä 55 800 neliömetriä. Visamäessä tiloja on 27 700 neliötä, Lahdensivussa 19 600, Sairiossa 7 400 neliötä sekä Moreenilla vuokraneliöitä 1 000.

Toimitilojen käyttöä tehostamalla vuosittaiseksi kustannussäästöksi on arvioitu 700 000 euroa.

Kaikki kulttuurin toiminnot aiotaan keskittää Visamäen E-taloon, mikä myös vaatii joitakin muutostöitä.

– Visamäelle olisi järkevämpää rakentaa suoraan toimivia tiloja, ja remontoida ainoastaan sellaisia kohteita, jotka ovat helposti muutettavissa esimerkiksi kokoustiloiksi.

Suunnitelma valmiiksi syksyn aikana

Varsinaisia rakennushankkeita varten Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen kuntayhtymä laatii rakennuskohtaiset hankesuunnitelmat.

Aikataulu on kiireinen, sillä tavoitteena on hankkeen läpivieminen ennen vuotta 2015, jolloin kuntayhtymä siirtyy osakeyhtiöksi.

Joitain toimintoja siirretään Visamäkeen jo kesällä 2013. Loppuvuodesta 2014 on tarkoitus siirtää sinne kaikki toiminnot. Tavoitteena on siirtää Myllymäen Lahdensivun toiminnot Visamäen kampukselle 2014 kesäkauden jälkeen.

Yhtymävaltuusto keskustelee asiasta elokuun loppupuolella. Syksyn mittaan asiat on tarkoitus lyödä lukkoon. Hamk käy keskustelua asiasta myös Hämeenlinnan kaupungin kanssa.

– Suunnittelu on tämän syksyn asia. Jos ja kun käydään toimeen, jää toteutukselle aikaa kaksi vuotta.

(HäSa)

Päivän lehti

26.1.2020