Kanta-Häme

Hämeen ammattikorkeakoulussa huoneella on silmät ja korvat – Hämeenlinnassa ja Riihimäellä tentin voi tehdä ilman paikalla olevaa valvojaa

Hamkissa tentin voi tehdä ilman paikalla olevaa valvojaa.
050918 HAMK, koe, exam, sähköinen koe, tentti, rästitentti Kuvassa kehittämispäällikkö Kirsi Jaakkola *** Local Caption *** Hamkin Kirsi Jaakkolan mukaan tenttiakvaarion järjestelmä toimii opiskelijan henkilökohtaisilla tunnuksilla.

Rästitentin tekeminen ruutupaperille täpötäydessä auditoriossa alkaa olla historiaa jo korkeakouluissakin.

Tilalle on tullut tenttiakvaario, huone, jolla on silmät ja korvat, mutta ei paikalla olevaa valvojaa. Valvonta tapahtuu kameroilla ja mikrofonilla, ja tallenteita katsotaan pistotarkastuksina.

Hamkin kehittämispäällikön Kirsi Jaakkolan mukaan vilppiyritykset ovat vähentyneet, kun sana on alkanut kiiriä oppilaitoksen käytävillä.

– Tallenteeseen oli tarttunut tenttitehtäviin liittyvää kommunikaatiota. Hyväksytyn tentin sijaan opiskelijoita odotti puhuttelu.

Muuten tenttiakvaario on saanut kiittävää palautetta: se on tuonut joustoa tentin järjestämiseen, suorittamiseen ja arviointiin.

– Opiskelija voi varata opintojaksonsa aikana tentin sopivalle arkipäivälle kello 7–21.30 välisenä aikana. Mukaan saa ottaa vesipullon, kulkulätkän ja henkilöllisyystodistuksen.

Enää opettajien ei myöskään tarvitse yrittää tulkita käsialasta, mitä oppilas on kirjoittanut, kun tentti tehdään koneella.

 

 

Hamkissa keväällä 2017 käynnistynyt pilotti on keventänyt oppilaitoksen tenttikuormaa ja nopeuttanut arviointien tekemistä.

Visamäen kampuksella on kaksi tenttiakvaariota ja yhteensä yhdeksän tietokonetta, Riihimäellä puolestaan yksi tenttiakvaario.

Investointi per työpiste oli noin 2 500 euroa, mutta satsaus maksaa itsensä nopeasti takaisin.

– Ennen rästitenttejä järjestettiin auditorioissa 11 kertaa vuodessa Hamkin kahdeksalla eri kampuksella. Jokaisessa oli parhaimmillaan 140 opiskelijaa sekä pari kolme opettajaa valvomassa kolme tuntia kerrallaan.

Rästitenttien valvominen oli pois opettajan muista töistä.

– Kieltämättä se herätti kysymyksen, olisiko opettajalla ollut tärkeämpääkin tekemistä. HäSa