Kanta-Häme

Hämeen demareilla ei vielä puheenjohtajasuosikkia

Suurin osa SDP:n kantahämäläisistä puoluekokousedustajista ei ole vielä päättänyt kantaansa puheenjohtajakisassa.

Hämeen Sanomat tavoitti 15 Kanta-Hämeen äänioikeutettua kokousedustajaa, joista vain neljä on valinnut toistaiseksi puolensa. Antti Rinnettä kannattaa avoimesti useampi kuin Timo Harakkaa.

Haastatelluista ainoastaan Miia Nahkuri Riihimäeltä ilmoittautuu toistaiseksi Harakan kannattajaksi.

– Jos vain nämä kaksi ehdokasta ovat vastakkain, äänestän varmasti Harakkaa.

Rinteen takana varmimmin seisoo hämeenlinnalainen Pasi Vesala, joka kampanjoi tämän puolesta myös viime puheenjohtajavaalissa.

– Vielä ei ole Harakan aika.

Rinnettä kannattaa tällä hetkellä myös Riihimäen Jarmo Levänen. Hän ei näe syytä sille, miksi puheenjohtaja pitäisi vaihtaa vain yhden kauden jälkeen.

Forssalainen Kaisa Lepola ei ole lyönyt kantaansa lukkoon, mutta on vielä näin varhaisessa vaiheessa Rinteen jatkamisen kannalla.

Useimmat kertovat odottavansa ehdokkaiden linjauksia kisan aikana. Heitä ovat esimerkiksi hämeenlinnalaiset Irja Appelroth ja Mika Einiö, hattulalainen Ville Myllymäki ja Jarmo Forss Janakkalasta.

Myöskään hämeenlinnalainen Veera Oksanen ei ole varma, miten tulee äänestämään. Viime vaalissa hän äänesti Rinnettä, ja Harakalle hän on tehnyt vaalityötä sekä euro- että eduskuntavaaleissa.

Kaikki haastatellut pitävät hyvänä sitä, että puheenjohtajavaali järjestetään. Moni odottaa vielä, tuleeko kisaan useampia ehdokkaita. Kolmanneksi puheenjohtajaehdokkaaksi on povattu kansanedustaja Tytti Tuppuraista, joka kertoo päätöksestään vuodenvaihteen jälkeen.

Odottavalla kannalla ovat ainakin Pirjo Sandelius Hämeenlinnasta ja Lauri Jormanainen Riihimäeltä. Hämeenlinnalainen Prabhakaran Ranjith Kumar odottaa niin ikään avauksia ja Tuppuraisen mahdollista ehdokkuutta. Hän äänesti viime vaaleissa Rinnettä Jutta Urpilaisen sijaan.

– Tuijotin silloin vain gallupeita, kun pitäisi katsoa kokonaisuutta ja tulevaisuutta.

Entinen kansanedustaja Johannes Koskinen ei halua vielä kertoa kantaansa julkisesti. Hänen mielestään kisasta on jättäytynyt nyt monta ehdokasta, jotka olisivat perinteisillä mittareilla ansioituneempia kuin Rinne ja Harakka.

Harakka on ensimmäisen kauden kansanedustaja, ja Rinne syrjäytti Urpilaisen SDP:n puheenjohtajana vuonna 2014.

Lokakuussa Hämeen ja neljän muun piirin piirijohtajat kävivät kertomassa kriittiset terveiset Rinteelle.

Haasteltujen kokousedustajien mukaan eniten tyytymättömyyttä ovat herättäneet Rinteen viestintätaidot. Näin kertoo esimerkiksi hämeenlinnalainen Iisakki Kiemunki, joka on puheenjohtajavaalissa vielä kuuntelevalla kannalla.

– Paljon on kiinni siitä, miten puheenjohtaja vetoaa ihmisiin.

Hämeenlinnalainen puoluekokousedustaja Sari Myllykangas kertoo, että tyytymättömyys puolueessa on rauhoittunut. Hän kannatti itse viime kerralla Urpilaista, mutta nyt hän ei ole vielä lyönyt kantaansa lukkoon. HÄSA

kiertueSDP:n puheenjohtajaehdokkaiden maakuntakiertue pysähtyy Hämeenlinnassa lauantaina 28.1. kello 14.30. Paikka ei ole vielä varmistunut.

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic