Kanta-Häme

Ely myönsi rakennusperinnön hoitoavustuksia Kanta-Hämeessä viidelle yksityishenkilölle

Rakennusperinnön hoitoavustusta jaettiin yhteensä 19 500 euron edestä.
Kuvituskuva: Seppo Pessinen

Kanta-Hämeen maakunnasta avustuksia haettiin 13 kohteelle. Näistä viidelle kohteelle myönnettiin avustusta yhteensä 19  500 euron edestä.

Päijät-Hämeestä hakemuksia saapui 15 kappaletta ja hoitoavustusta myönnettiin 32500 eurolla.

 

Hämeen ely-keskus asetti etusijalle kohteet, jotka sijaitsevat valtakunnallisesti arvokkaassa rakennetussa kulttuuriympäristössä (RKY) ja joiden korjaussuunnitelma on selkeästi avustuksen tavoitteita tukeva.

Kohteiden valinnassa pyrittiin lisäksi tuen vaikuttavuuteen siten, että joukossa on keskenään erilaisia kohteita käyttötarkoituksen, iän ja rakennustyypin osalta, ja että tuki kohdentuu alueellisesti mahdollisimman tasaisesti kahteen maakuntaan Kanta-Hämeeseen ja Päijät-Hämeeseen.

 

Rakennusperinnön hoitoavustukset vuoden 2019 määrärahoista Kanta-Hämeen alueelle jaettiin viidelle kohteelle.

Niina Hietalahti sai 4000 euroa Hämeenlinnan Kalvolassa asuinrakennuksen tiilikaton kunnostamiseen alkuperäistä vastaavalla katteella, savupiippujen kunnostamiseen sekä katon tuuletuksen rakentamiseen.

Riihimäellä Jarno Metsolalle myönnettiin 4000 euroa merkittävässä rakennetussa kulttuuriympäristössä sijaitsevan vanhan paloaseman tiilikaton kunnostamiseen ja piha-alueen palauttamiseksi alkuperäiseen kuntoon.

Niin ikään Riihimäellä Matti Valtonen sai hoitoavustusta merkittävässä rakennetussa kulttuuriympäristössä sijaitsevan asuinrakennuksen kunnostamiseen ja seinien punamultamaalauksen uusimiseen. Avustusta hän sai 3 000 euroa.

 

Vuoden 2018 määrärahoista rakennusperinnön hoitoavustusta myönnettiin kahdelle kantahämäläiselle kohteelle.

Asunto Oy Hämeenlinnan Pikkutori sai merkittävässä rakennetussa kulttuuriympäristössä sijaitsevan asunto-osakeyhtiön rakennusten kunnostamiseen 5 000 euroa.

Hauholaisille Outi ja Jorma Jäntille myönnettiin merkittävässä rakennetussa kulttuuriympäristössä sijaitsevan vapaa-ajan asunnon kunnostamiseen 3 500 euroa.

 

Rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain (498/2010) mukaan hakea yksityiset omistajat ja rakennusperinnön hoitoa edistävät yhteisöt voivat hakea harkinnanvaraista avustusta rakennusperinnön hoitoon ely-keskuksesta.

Hämeen ely-keskus suuntasi vuoden 2019 sekä edelliseltä vuodelta käyttämättä jäänyttä avustusta ensisijaisesti yksityisille omistajille. Valtion talousarvion momentin 35.20.64 mukainen rakennusperinnön hoitoavustus on harkinnanvarainen valtionavustus.

Avustusta voidaan myöntää rakennuksen omistajalle korjauksiin, joilla edistetään rakennuksen kulttuurihistoriallisten arvojen säilymistä. Tällaisia ovat esimerkiksi katon, ulkoseinien, perustusten, ikkunoiden, ovien tai tulisijojen korjaustyöt, pihapiirin tai muun välittömän ympäristön kunnostaminen.

Avustusta voi saada myös kulttuurihistoriallisten kohteiden välittömän ympäristön kunnossapitoon, suojeluun ja parantamiseen. HÄSA.

Päivän lehti

22.1.2020