Kanta-Häme

Hämeen ja Pirkanmaan sairaalayhtiö eteni äänestyksessä

Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirit jatkavat 8 tähden sairaalan nimellä kulkevaa yhteistyötään. Sen tavoitteena on yhteisen alustayhtiön perustaminen tuottamaan ainakin osa alueen erikoissairaanhoidon palveluista.

Näin päätti tiistaina Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin valtuusto painotetuin äänin 100-48.

Loppilainen Kristiina Tuohimaa-Salminen (vihr.) teki hallituksen esityksestä poikkeavan esityksen, ettei sairaanhoitopiiri veisi suunnitelmaa eteenpäin, vaan yhteisen alustayhtiön perustaminen jäisi tulevien maakuntien vastuulle.

Jos taas maakuntaa ei jostain syystä perusteta, tulisi esityksen mukaan asia ja vaihtoehdot tuoda uudelleen kuntien harkittavaksi.

Riihimäen seudun valtuutetut kannattivat muutosesitystä, mutta jäivät tappiolle, koska Forssan ja Hämeenlinnan seutujen valtuutetut kannattivat suunnitelman eteenpäin viemistä.

Valtuuston päätöksen mukaisesti maakunnat kytketään mukaan hankkeen jatkovalmisteluun ja käynnistetään neuvottelut myös Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin osallistumisesta yhteistyöhön.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on hyväksynyt yhteistyön tiivistämisen jo aikaisemmin.

Suunnitelma on mahdollista toteuttaa, vaikkei maakuntia jostain syystä perustettaisikaan. Sitä kuitenkin kehitetään tiiviissä yhteistyössä maakuntien muutosorganisaatioiden kanssa.

Riihimäen suunnalla on ollut pelkoja siitä, ettei seudun ja Kanta-Hämeenkään ääni kuulu suuressa TAYS-yhteistyössä. Jos Etelä-Pohjanmaa tulee mukaan, alueella on lähemmäs miljoona asukasta.

Tällä kertaa sairaanhoitopiirin yhtymävaltuustolla oli päätettävänään useita suuria asioita. Puheenvuoroja käytettiin kuitenkin 8 tähden sairaalan lisäksi vain taloudesta.

Sairaanhoitopiirin johdolle annettiin kiitosta siitä, että monin tavoin turbulentissa tilanteessa sairaalaa on hoidettu tehokkaasti. Tekemisen ja eteenpäin menon meininki oli pantu merkille myös tarkastuslautakunnassa.

Valtuusto hyväksyi myös Tekmen osakkeista neuvotellun kaupan. Sairaanhoitopiiri omistaa vajaat 18 prosenttia yhtiön osakkeista. Ne myydään Helsingin kaupungin omistamalla Palmia oy:lle.

Logistiikkapalvelut erotetaan kuitenkin Tekmestä ja niitä varten muodostetaan uusi yhtiö, jonka omistussuhteet ovat samat kuin Tekmessä. Mukana ovat Hämeenlinnan kaupunki, sairaanhoitopiiri sekä Riihimäen terveyskeskuskuntayhtymä pienellä osuudella.

Logistiikan siirtyminen yksityiselle toimijalle merkitsisi julkisen hankintayksikköaseman menettämistä, minkä seurauksena yhtiön mahdollisuus käyttää KuntaPron sekä TAYSin yhteishankintasopimuksia poistuisi.

Tekmen kaupan ovat nyt hyväksyneet kaikki yhtiön omistajat. HÄSA

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic