Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeen kesäyliopisto muuttaa Visamäkeen ja saa Hamkin uudeksi isännäkseen

Visamäen kampukselle muuttavan Hämeen kesäyliopiston opiskelijoiksi yritetään saada nuoria miehiä. Nyt opiskelijat ovat pääasiassa naisia.
Vielä vähän aikaa Hämeen kesäyliopiston kursseja pidetään Verkatehtaalla. Pikkuhiljaa luokat kuitenkin tyhjenevät ja toiminta siirtyy Visamäkeen. Juha-Pekka Liljanderin mielestä Verkatehdas on ollut hyvä paikka opistolle, mutta aika aikansa kutakin. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Vielä vähän aikaa Hämeen kesäyliopiston kursseja pidetään Verkatehtaalla. Pikkuhiljaa luokat kuitenkin tyhjenevät ja toiminta siirtyy Visamäkeen. Juha-Pekka Liljanderin mielestä Verkatehdas on ollut hyvä paikka opistolle, mutta aika aikansa kutakin. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Vaikka Hämeen kesäyliopisto onkin muuttamassa vuodenvaihteessa Hämeen ammattikorkeakoulun siipien suojiin Visamäkeen, ei sen perimmäinen tehtävä muutu. Se on edelleen kaikille avoin opinahjo, jossa kuka tahansa voi sivistää itseään.

Rehtori Juha-Pekka Liljander uskoo, että kesäyliopiston siirtyminen osaksi Hämeen ammattikorkeakoulun organisaatiota antaa toiminnalle entistä paremmat mahdollisuudet. Osana ammattikorkeakoulua kesäyliopisto tarjoaa tulevaisuudessakin avointa korkeakouluopetusta, ammatillista täydennyskoulutusta ja yleissivistävää koulutusta kaikille tasapuolisesti.

Suurin osa kesäyliopiston opiskelijoista on keski-ikäisiä naisia, jotka ovat vielä työelämässä.

– Yritämme ottaa toiminnassa huomioon aliedustetut ryhmät ja yksi sellainen on nuoret miehet. Heille kesäyliopisto olisi oivallinen tapa hankkia valmiuksia ja pohjaa korkeakouluopintoihin. Yhä useampi korkeakouluopiskelija valitaan nimittäin koulutukseen todistuksen perusteella, Liljander sanoo.

 

Vanha nimi säilyy

Hämeen kesäyliopisto siirtyy vuodenvaihteessa Hämeen ammattikorkeakoulun perustaman tytäryhtiön ylläpitämäksi. Hamk Akatemia Oy:n ylläpitämän oppilaitoksen nimi on jatkossakin Hämeen kesäyliopisto.

– Hämeen kesäyliopisto on oppilaitoksen lakisääteinen nimi, jolla on hyvä brändi. Sitä ei kannata muuttaa, Liljander saanoo.

Käytännössä ylläpitäjän vaihtuminen Hämeen Liitosta ammattikorkeakouluun merkitsee kesäyliopiston muuttamista Verkatehtaalta Visamäen kampukselle. Myös kesäyliopiston toimisto muuttaa Sibeliuksenkadulta Visamäen A-rakennukseen.

– Muutos tuo mukanaan paljon uusia mahdollisuuksia. Odotan paljon ennen kaikkea ammattikorkeakoulun ja kesäyliopiston yhteistyöltä, Liljander korostaa.

Uusi on hyvä asia

Kesäyliopisto perustettiin Hämeenlinnaan vuonna 1972 ja sen ylläpitäjänä on ollut vuodesta 1991 Hämeen Liitto. Nyt se on uuden edessä, mikä ei Liljanderin mielestä ole huono asia.

Juha-Pekka Liljander kulkee Hämeenlinnassa joka päivä töissä Lahdesta. Pitkät päivät eivät harmita, kun työ on haastavaa.

– Digitalisaatio muuttaa yhteiskuntaa, ja meidän on oltava muutoksessa mukana. Erityisesti ikääntyvien digitaalisten valmiuksien kehittämisestä on huolehdittava. Haasteita on myös ammatillisen täydennyskoulutuksen puolella, sillä noin puolen miljoonan suomalaisen ammatillista osaamista pitäisi päivittää, Liljander kertoo.

Hämeen kesäyliopisto on maan viidenneksi suurin kesäyliopisto, jossa on noin 4000 opiskelijaa. Koulutusta annetaan Hämeenlinnassa, Riihimäellä ja Forssassa. Avoimen yliopisto-opetuksen lisäksi opisto antaa ammatillista täydennyskoulutusta ja esimerkiksi lukio- ja abikursseja.

Juha-Pekka Liljanderin mukaan kesäyliopisto palvelee jatkossakin koko Kanta-Hämettä. Vuosittain kesäyliopistossa opetetaan noin 20 oppiainetta kuudesta yliopistosta. Erilaisia kursseja järjestetään kaikkiaan 300. Kesäyliopistossa säilyy jatkossakin lasten korkeakoulu, ikääntyvien yliopisto sekä kirjoittajakoulutus.

– Taloudellinen tilanteemme on hyvä, mutta vuodenvaihteen muutokset tuovat toimintaamme kustannustehokkuutta, Liljander sanoo. HäSa

 

 

Kesäyliopisto

Suomen vanhin kesäyliopisto perustettiin Jyväskylään 1912. Toinen kesäyliopisto perustettiin 1936 Turkuun ja kolmas 1951 Ouluun.

Hämeen kesäyliopisto perustettiin 1972. Sen toimintaa rahoittaa 11 Kanta-Hämeen kuntaa.

Kesäyliopistojen määrä kasvoi 1950- ja 1960-luvuilla. Nyt niitä on 18.

Kuuluu Suomen kesäyliopistot-yhdistykseen, joka on opistojen valtakunnallinen yhteisorganisaatio.

Kaikille avoin. Avoimeen korkeakouluopetukseen ei ole ikärajoja tai pääsykokeita.

Opisto on vapaan sivistystyön lain mukainen alueellinen oppilaitos. Hämeen kesäyliopiston toimintaa rahoittaa 11 Kanta-Hämeen kuntaa.

Rehtorina on lahtelainen kasvatustieteiden tohtori Juha-Pekka Liljander.

Liljander on johtanut muun muassa koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenian Lahden yksikköä sekä ollut Lahden ammattikorkeakoulun tutkimuspäällikkönä.

Päivän lehti

19.1.2020