Kanta-Häme

Hämeen keskiaikafestari vain kasvaa kasvamistaan – "Olimme kerta kaikkiaan liian halpa"

Viisipäiväinen Hämeen keskiaikafestivaali elävöittää Hämeenlinnan kesää jälleen. Hämeen linnaan ja Linnanpuistoon telakoitunut historiallinen festari on tuonut kaupunkiin keskiaikaharrastajia ja ihan tavallisia kävijöitä ympäri Suomea ja maailmaa.

Festivaalia järjestävän yhtiön puheenjohtaja Katleena Kortesuo säteilee iloa samaan tahtiin auringon kanssa. Lauantainen viikinkitaistelu on juuri päättynyt.

– Täällä on ihan älyttömästi ihmisiä! Ensimmäinen turnajaisnäytös oli tupaten täynnä, onneksi niitä on vielä toinenkin tänään. Kaikki on mennyt tähän saakka tosi hyvin, hän sanoo.

Lauantain kävijämäärät eivät ole vielä tiedossa, mutta perjantain aktiviteettien tauottua festivaalin tapahtumissa oli käynyt yhteensä 11 516 vierailijaa. Se on viime vuoden tahdista noin 300 henkeä vajaa.

– Ero on hyvin pieni, joten tilanne todella hyvä. Eniten jännittää nyt sää, koska kaatosade on suurin uhkamme, Kortesuo sanoo.

Helsinkiläinen Sonja Valkeajärvi vierailee Hämeen keskiaikafestivaalissa nyt neljättä kertaa. Oikeastaan visiitti festivaalissa on vasta toinen, sillä kyseessä on vasta toinen kesä, kun tapahtumaa kutsutaan festivaaliksi. Sitä ennen se oli paperilla markkinat.

– Musiikkiesityksiä tuntuu olevan aiempaa enemmän, ohjelmaa ylipäätään. Markkinapuoli tuntuu aika muuttumattomalta.

Kortesuon mukaan tapahtuma on ollut aiemmasta nimestään huolimatta käytännössä festivaali jo pidempään.

Täksi vuodeksi ohjelmabudjetti on kasvanut noin 15 prosenttia.

– Turnajaiskentän hiekka oli ennen osa ohjelmabudjettia. Se oli ihan päätöntä. Hiekka siirrettiin infrabudjettiin viime kesäksi, jolloin varsinaiselle ohjelmalle vapautui tilaa. Ohjelmabudjettia on sen jälkeen kasvatettu entisestään, Kortesuo sanoo.

Yksi uusista esiintyjistä on venäläinen Idisi-yhtye. Valkovenäläinen katuteatteri Vir vieraili markkinoilla noin 10 vuotta sitten ja palaa nyt ensimmäistä kertaa sen jälkeen.

– Virin eilisessä tuliesityksessä yksi esiintyjistä syöksi tulta hypätessään volttia! En ole ikinä nähnyt mitään sellaista, Kortesuo kertoo.

Festivaalialuetta on laajennettu. Tuotemyyjiä on hieman viimevuotista vähemmän.

– Asiakaskuntamme on muuttunut. Markkinoille ostelemaan tulevat ihmiset ovat vähentyneet, mutta ohjelmistosta nauttivaa yleisöä on tullut lisää, Kortesuo kertoo.

Lippujen hintoja nostettiin, kun keskiaikatapahtumaa alettiin brändätä festivaaliksi. Lippuihin jouduttiin lisäämään arvolisävero. Myös ohjelmabudjetin ja tapahtuma-alueen kasvattaminen nähtiin hyväksi syyksi pyytää sisäänpääsystä hieman enemmän.

Koko perjantaille tai lauantaille pääsyn oikeuttavan lipun hinta nostettiin 15 eurosta 25 euroon.

– Olemme kerta kaikkiaan olleet aikaisemmin liian halpa, kun ottaa huomioon, mitä kaikkea täällä on. On kuitenkin selvää, että aina, kun hinta nousee, siitä harmistutaan. Kortesuo sanoo.

Sunnuntailipun hinta on tänä vuonna aiempaa edullisempi.

– Halusimme siitä ikään kuin kauppapäivän, jolloin tapahtuman markkina-aspekti on enemmän esillä, Kortesuo sanoo.

Festivaalivieras Sonja Valkeajärven mielestä lipunhinnan nousu on harmittava, mutta looginen.

– Korotus on aika iso, mutta se on ymmärrettävä, sillä esiintyjiäkin tulee kaukaa. HäSa