Kanta-Häme Hämeenlinna

Keskiaikafestivaalin järjestäjät kieltäytyivät painamasta paniikkinappia: "Ehkä tapahtuma on joidenkin mielestä riski, mutta jokainen voi tehdä oman ratkaisunsa ja jäädä kotiin"

Festivaalijohtaja Ville Ketonen arvioi, että Linnanpuistoon mahtuu 5000 ihmistä neljän metrin turvaväleillä. Tapahtuman järjestäminen alkoi jo viime syksynä pienellä porukalla.
Kuva: Pekka Rautiainen
Niko Sydänmaanlakka, Santeri Hartikainen ja Tommi Tiitta asensivat Linnanpuistoon uuden esiintymislavan. Taustalla puretaan vanhaa lavaa, joka peitti näköalan linnaan.

Hämeen keskiaikafestivaalin järjestäjät päättivät jo keväällä, että festivaali pidetään koronasta huolimatta. Tilanteen kehitystä seurattiin tarkasti, mutta todellisia esteitä tapahtumalle ei ilmaantunut.

– Festivaali on mahdollista järjestää myös vastuullisesti. Puistossa on paljon käsienpesupaikkoja ja korostamme turvavälejä. Linnanpuistossa on tilaa vaikka 5000:lle ihmiselle kerrallaan neljän metrin turvaväleillä, festivaalin johtaja Ville Ketonen korostaa.

Tapahtuman järjestäminen alkoi jo viime syksynä pienellä porukalla. Ennen kuin koronasta edes tiedettiin, myytiin osa paikoista. Sitten tuli korona ja kaikki pysähtyi kevääksi.

– Olemme tehneet nyt kolmessa kuukaudessa kuuden kuukauden työt, Ketonen naurahtaa.

Hämeenlinnassa ei haluttu painaa paniikkinappia tai maalailla uhkakuvia.

– Keskiaikafestivaali on hyvin odotettu tapahtuma, joka tuo elannon monelle ihmiselle. Ehkä tapahtuman järjestäminen on joidenkin mielestä riski, mutta jokainen voi tehdä oman ratkaisunsa ja jäädä kotiin. Eiköhän se ole ratkaisu, jonka jokainen ymmärtää, Ketonen sanoo.

Festivaalin johtaja Ville Ketonen tietää, että ilman innokkaita talkoolaisia ei tapahtumaa syntyisi.

Turvallisuus on tärkeintä

Festivaalin johtaja sanoo, että tärkeintä on järjestää mahdollisimman turvallinen tapahtuma. Koska suurin riski ovat ruuhkat, yritetään niitä karsia lippujen ennakkomyynnillä.

Lippuja myytiin tänä vuonna ennakkoon jo kaksi viikkoa sitten yhtä paljon kuin koko viime vuonna.

– Liput saa ennakkoon ostamalla paljon halvemmalla kuin paikan päällä lipunmyynnissä. Muualla ruuhkia ei tavallisesti juuri ole, Ketonen korostaa.

Ville Ketonen sanoo festivaalin olevan vastuussa turvallisuudesta, mutta myös esimerkiksi näytteilleasettajien toimeentulosta. Festivaali on monelle yksinyrittäjälle vuoden kohokohta.

– En lähde arvailemaan festivaalin yleisömäärää. Viime vuonna löimme yleisöennätyksen, kun yleisöä oli yli 30 000. Nyt korona pelottaa varmaan osan yleisöstä pois, mutta toisaalta yleisöä voi tulla myös paljon lisää, kun mitään ei tapahdu missään. Tässä vaiheessa kaikki on hämärän peitossa, Ketonen sanoo.

Näytteilleasettajia festivaaleilla on noin 150. Osa myyjistä on edelleen virolaisia ja saksalaisia, jotka kylläkin asuvat Ketosen mukaan Suomessa.

Valbo ja Tone Ridderström Nordlys Vikingista myyvät keskiaikafestivaaleilla viikinkien käsitöitä. Parivaljakko tuli Linnanpuistoon jo tiistaina.

Tapahtuman rakentaminen alkoi sunnuntaina

Keskiaikafestivaaleja on ollut rakentamassa tänä vuonna ainakin 200 talkoolaista.

Rakentaminen alkoi sunnuntaina aidan pystyttämisellä ja jatkui muiden rakenteiden tekemisellä. Keskiviikkona Linnanpuistosta purettiin myös esiintymislava, joka peitti Ketosen mielestä hienon linnamaiseman. Lava rakennettiin hieman sivummalle.

– Rakenteet tehdään nopeasti, mutta alueen somistaminen on paljon hitaampaa, Ketonen sanoo.

Ensimmäiset näytteilleasettajat tulivat Linnanpuistoon jo tiistaina. Tapahtuma alkaa perjantaina 14. elokuuta ja kestää 16. elokuuta asti..

– Töitä on todella paljon, mutta puolijuoksua festivaalia ei jouduta sentään järjestämään. Uusia keskiaikaharrastajia on talkooväen joukossa niin paljon, että homma luistaa, Ketonen kehaisee.

Yli 20-vuotias

Alun perin Hämeen vanhan Linnan ja Pohjola-Nordenin keskiaikatapahtuma järjestettiin linnan parkkipaikalla 1997.

1999 perustettiin Hämeenlinnan keskiaikayhdistys., joka on järjestänyt koko ajan tapahtumaa.

Linnanpuistossa on yhä markkinatori ja musiikkiesitykset, turnajaiset ja iltapidot.

Markkinat järjestettiin pitkään Hämeen linnan sisäpihoilla.

10 000 markkinavieraan raja rikottiin 2008, 25 000:n raja meni rikki v2016.. Viime vuonna kävijöitä oli 30 000.

Vuonna 2017 tapahtuma laajeni nelipäiväiseksi ja juhlittiin tapahtuman 20. juhlavuotta. Samana vuonna tapahtuman nimi muutettiin keskiaikafestivaaliksi.

Keskiaikafestivaalin järjestää Hämeen keskiaikatapahtumat oy. Yhtiön omistaa Hämeenlinnan keskiaikayhdistys

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic