Kanta-Häme

Hämeen keskiaikamarkkinat palaa linnaan

Hämeen linnan keskiaikayhdistys ry järjestää jälleen Hämeen keskiaikamarkkinat 16.–18.8. Tarjolla on taistelunäytöksiä, tanssia, laulua, leikareita, komeljanttareita, lastenohjelmaa ja Linnanpuistoon levittäytyvä laaja markkinatori. Tapahtuma palaa muutaman vuoden tauon jälkeen takaisin linnaan.
 
– Linnassa kuullaan musiikkiesityksiä ja eteläpihalle levittäytyy turnajaiskenttä. Näin saamme Kustaa III:n kadun varteen enemmän tilaa torikojuille, toiminnanjohtaja Sanni Hallanvaara toteaa.
 
– Yhteistyö museoviraston kanssa on sujunut hyvin, Hallanvaara kiittelee. 
 
Rohan Tallien hevosturnajaiset käydään linnan eteläpihalla lauantaina kello 11.30 ja 16 sekä sunnuntaina kello 12 ja 15. Perjantai-iltana vietetään Säädyttömien yötä ja lauantaina Jaan Flaamilaisen ehtookestejä. Ohjelmassa on musiikkia ja tulitemppuja, lauantai-iltana myös turnajaisnäytös.
 
Sirkustaideryhmä Faysas esittelee tulijongleeraustaitojaan Säädyttömien yössä. 17-vuotiaan Kanerva Keskisen ja 16-vuotiaan Iida Vuorisen muodostama sirkustaideryhmä esiintyy myös päiväsaikaan markkina-alueella.
 
– Viemme yleisön visuaalisesti näyttävän tulitaiteen, mm. tulikepeillä jongleerauksen ja passauksen sekä kiinnostavan nykysirkuksen maailmaan, Keskinen lupaa.
 
Lauantai-illan pimetessä nähdään tuliteatteri Flamman show ja lauantaiyönä iltapitojen päätteeksi egyptiläisen Youssef Chahinen ohjaama Kohtalo. Elokuva kertoo 1100-luvun islamilaisessa Espanjassa asuvasta arabifilosofi Averroësista, jonka Aristoteleen ihannointi ja maltilliset näkemykset eivät miellytä kaikkia. Kohtalossa kuvataan suvaitsevaisuuden ja suvaitsemattomuuden taistelusta. Elokuvan alustaa dosentti Pekka Masonen Tampereen yliopistosta.
 
Greenrose Faire julkaisee levyn
 
Tamperelaiselle keskiaika- ja kelttivaikutteista folk rockia soittavalle Greenrose Faire -yhtyeelle Hämeen keskiaikamarkkinat on kesä kohokohta.
 
– Tämä on meille täydellinen ajoitus. Uusin albumimme ”My Home Is Where My Heart Is” valmistui juuri ja keskiaikamarkkinoilla on upeat puitteet levyn julkaisuun, rumpali, sanoittaja ja taustalaulaja Tomi Hyttinen vakuuttaa.
 
– Uusi levy on mukaansatempaava ja tunnelmallinen kokonaisuus. Albumi sisältää 11 kappaletta, jotka vievät kuulijan matkalle halki myrskyisten vuorten, virtaavien jokien ja vihreiden laaksojen. Uusissa kappaleissa on aikaisempaa enemmän eeppisyyttä, Hyttinen kuvailee.
 
Leikareita läheltä ja kaukaa
 
Markkinayleisöä viihdyttävät Greenrose Fairen lisäksi myös Härkätien Leikarit, Räikkä, kelttimusiikkitrio Isara, Muskotti, Virna, varhaisgregoriaaniseen laulutapaan perehtynyt Salva nos, trubaduuriperhe Eva IJsveld ja Rijk Schipper Hollannista sekä Obscurus Orbis Latviasta.
 
– Kelttipoppia soittava Obscurus Orbis esiintyy ensimmäistä kertaa Suomessa, Hallanvaara suosittelee.
 
Turkulainen laulu- ja soitinyhtye Räikkä höystää musiikkiaan huumorilla ja riehakkaalla lavaesiintymisellä.
 
– Sanoitukset ovat omaa käsialaamme, sävelet keskiaikamelodioita eri puolilta Eurooppaa. Jäsenillämme on harrastajateatteritaustaa ja meistä on mukavaa panostaa lavaesiintymiseen, Elviira Pulli kertoo.
 
Nyt 15. kerran järjestettävät Hämeen keskiaikamarkkinat ovat kasvanut tasaisesti vuosi vuodelta. Yhdistys- ja talkoopohjalta järjestettävään tapahtumaan odotetaan edellisvuosien tapaan noin pariakymmentätuhatta kävijää.
 
Riikka Helenius

Päivän lehti

27.5.2020