Kanta-Häme

Hämeen liiton kulttuuritunnustuspalkinto Sirpa Taululle

Sirpa Taulu punastuu, kun hänelle luetellaan, miksi juuri hän ansaitsee Hämeen kulttuuritunnustuspalkinnon ansiokkaasta työstään hämäläisen kuvataiteen edistämiseksi.

Perusteluissa mainitaan Taulun olevan puuhanainen, jota ilman Ars Hämettä ei olisi. Hän on mukava, lämminhenkinen äitihahmo. Lisäksi Ars Häme tuo esiin hienosti paikallisia kuvataitelijoita ja uusia kykyjä.

Taulu toppuuttelee hämäläiseen tyyliin.

– Ei yksi ihminen ihmeitä tee. Toiminta pohjautuu hyvään yhteisöön ja toimintaan, jonka juuret ovat syvällä.

Ars Hämeen Galleria Koneessa ja taidelainaamossa käy vuosittain yli 10 000 kävijää. Se on paljon, sillä Helsingin taidegallerioissakaan ei monesti ylletä yhtä suuriin kävijämääriin.

Taulu on iloinen, että hän on päässyt mukaan rakentamaan juuri Galleria Konetta, Taidelainaamoa ja Poltinahon taidekasarmia.

– Me olemme hyvin saavutettavissa ja taidenäyttelyistä käymisestä on monelle tullut arkista. On hienoa, että lähellä on Aimo-koulu, joka antaa taidekasvatusta ja nuoret oppivat jo nuoresta käymään näyttelyissä.

Taulu on tullut Ars Hämeeseen ”reittä pitkin”, kuten hän itse sanoo, miehensä, kuvataiteilija Anssi Taulun kautta.

Sirpa Taulusta tuli vuonna 2003 yhdistyksen sihteeri ja rahastonhoitaja ja vuonna 2007 toiminnanjohtaja.

– Vapaaehtoistyöstä muodostui työ. Saan tehdä sitä mitä parhaiten osaan eli pyörittelen numeroita ja saan tehdä taiteilijoiden kanssa yhteistyötä.

Taidemaailma on opettanut Taululle, että taide on tehokas kommunikaatiomuoto ihmisten välillä. Asiat eivät ole mustavalkoisia, vaan taiteen äärellä voidaan rakentaa yhteistä ymmärrystä asioista. Taiteesta saa olla myös eri mieltä, eikä se tyrehdytä keskustelua, vaan pikemminkin avaa keskustelukumppanista jotakin uutta.

Ars Häme on tehnyt uraauurtavaa työtä sosiaalisesti sitoutuneen taiteen parissa. Se tarkoittaa sitä, että nuorille, joilla ei ole koulutus- tai työpaikkaa järjestetään erilaisia työpajoja taiteen parissa.

Muun muassa Taidekasarmin tilat on kunnostettu nuorten kanssa.

Parhaillaan taiteilijat ohjaavat projekteja Hattulassa ja Hämeenlinnassa.

Taulu nauttii, kun hän saa työskennellä taiteilijoiden parissa. Kipinää oman taiteen tekemiseen hän ei ole koskaan kuitenkaan kokenut.

– Mielestäni on yhtä tärkeää olla kokijapuolella. Pidän yleisötyöstä eli siitä, että pääsen keskustelemaan ihmisten kanssa näyttelyiden sisällöstä. HÄSA

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic