Kanta-Häme

Hämeen liiton Lipsanen: Riihimäen selvitys maakunnan vaihtamisesta osoitti Kanta-Hämeen kilpailukyvyn

Hämeen liiton kehittämisjohtaja Matti Lipsanen on tyytyväinen Riihimäen vaihtoehtoisselvityksiin. Kuva: Esko Tuovinen
Hämeen liiton kehittämisjohtaja Matti Lipsanen on tyytyväinen Riihimäen vaihtoehtoisselvityksiin. Kuva: Esko Tuovinen

Riihimäen maakunnan ja sairaanhoitopiirin vaihtamista koskevien selvitysten tulokset ovat mannaa Kanta-Hämeen maakunnalle, näkee Hämeen liiton kehittämisjohtaja Matti Lipsanen.

– Niiden perusteella Kanta-Häme on jatkossakin kilpailukykyinen ja hyvä yhteistyösuunta Riihimäelle, hän summaa.

Selvät edut vähissä

Elinvoimaselvityksen perusteella Uuteenmaahan siirtyminen lisäisi Riihimäen houkuttelevuutta asuinpaikkana ja terästäisi näin asukashankintaa.

– Mutta kun mennään muihin tekijöihin kuten hallintoon, yhteistyöhön, edunvalvontaan, koulutukseen ja TKI-rahoitukseen, Kanta-Häme näyttää vahvemmalta vaihtoehdolta, Lipsanen sanoo.

– Kiinnostavaa on, että elinkeinoelämälle maakuntakysymys ei ole selvityksen mukaan ollenkaan oleellinen asia.

Sote-selvitys ei paljastanut lainkaan siirtymistä puoltavia eroja esimerkiksi palvelujen kustannuksista tai laadusta.

– Kanta-Häme on siinäkin suhteessa kaikin puolin kilpailukykyinen. Lisäksi Kanta-Hämeen sote-rakenteissa pysyminen todettiin ymmärrettävästi selvästi riskittömimmäksi ratkaisuksi.

Riihimäen kaupunginvaltuusto tuskin päätyy joulukuussa Kanta-Hämeen jättämiseen, kun selviä hyötynäkökohtia ei nyt löytynyt tämän enempää. Käytännössä selvityspaketin tulokset lopettanevat keskustelun Riihimäen irtautumisesta ja Kanta-Hämeen hajottamisesta.

– Kyllä tässä helposti sellaisenkin johtopäätöksen voisi vetää, että Riihimäen kannattaa pysyä Kanta-Hämeessä, Lipsanen toteaa.

Yhteinen tilannekuva

Maakunnan vaihtamista koskeva MDI Public Oy:n elinvoimaselvitys tehtiin yhteistyössä Hämeen liiton kanssa. Nordic Healthcare Groupin sote-selvitystyöhän osallistui Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri.

– On tärkeää, että kun keskustelua käydään ja ratkaisuja tehdään, meillä on yhteinen pohja, yhteinen tilannekuva ja yhteiset numerot, joita olemme olleet yhdessä valmistelemassa, Lipsanen sanoo.

– Hyvä asia on sekin, että selvityksiä tekemään saatiin NHG ja MDI, jotka ovat tahoillaan Suomen kovimpia tekijöitä tämäntyyppisissä selvityksissä.

Riihimäen vaihtoehtoisselvitykset julkistettiin keskiviikkona. Ne löytyvät täältä. HÄSA

Lue myös: Riihimäen selvitys valmistui: Maakunnan vaihto helpottaisi asukashankintaa muttei toisi muita hyötyjä