Kanta-Häme

Hämeen liitto haluaa pääpoliisiaseman Hämeenlinnaan

Hämeen liitto katsoo, että suunnitellun Kanta- ja Päijät-Hämeen poliisilaitoksen pääpoliisiasema tulisi sijoittaa Hämeenlinnaan.

Poliisin hallintorakenneuudistusta (Pora III) valmistellut työryhmä on esittänyt Kanta- ja Päijät-Hämeen poliisilaitosten yhdistämistä ja yhteisen pääpoliisiaseman sijoittamista Lahteen. Päätöksiä odotetaan alkuvuodesta.

Hämeen liitto on valmistellut sisäasiainministeriölle lausunnon, jossa se perustelee päinvastaisen ratkaisun etuja. Liiton mukaan pääpoliisiasema tulisi sijoittaa Hämeenlinnaan, koska kaupunki sijaitsee käytännössä keskellä uuden poliisilaitoksen toiminta-aluetta.

Lisäksi Hämeenlinnassa on parhaimmat edellytykset laajaan viranomaisyhteistyöhön, sillä kaupungissa sijaitsee myös Etelä-Suomen aluehallintoviraston avin päätoimipaikka.

Kolmanneksi maakuntaliitto muistuttaa, että Hämeenlinnaan on juuri valmistumassa maan nykyaikaisin poliisiasema, johon on investoitu noin 35 miljoonaa euroa. Poltihaholla sijaitseva Miekkalinna on tarkoitus ottaa käyttöön ensi maaliskuussa.

Pora III -hanketyöryhmä on perustellut pääpoliisiaseman sijoittamista Lahteen kaupungin ja sitä ympäröivän maakunnan suuremmalla asukasluvulla. Hämeen liiton mielestä Kanta- ja Päijät-Hämeen asukasmäärissä tai nykyisten pääpoliisiasemien henkilöstömäärissä ei ole kuitenkaan ratkaisevaa eroa.

Päijät-Hämeessä asui vuodenvaihteessa 202 236 henkilöä, kun taas Kanta-Hämeessä vastaava luku oli 175 230.

Toiveissa lisää tehtäviä

Sekä poliisiylijohtaja Mikko Paatero että sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) ovat puolustaneet työryhmän esitystä sijoittaa pääpoliisiasema Lahteen.

Hämeen liitto varautuukin siihen vaihtoehtoon, että työryhmän esitys toteutuu. Siinä tapauksessa liitto esittää, että sisäasiainministeriö selvittää pikaisesti sellaiset poliisin toiminnot, jotka olisi mahdollista keskittää tai alueellistaa pääkaupunkiseudulta Hämeenlinnaan. Tällaisia voisivat olla esimerkiksi liikenneturvallisuuskeskuksen tehtävät.

Maakuntaliitto kuitenkin muistuttaa, ettei Riihimäellä sijaitsevaa ase- ja arpajaishallinnon tehtäviä tule siirtää minnekään, vaan myös tätä tehtäväkokonaisuutta tulisi vahvistaa uusilla tehtävillä..

– Poliisin toimintojen lisääminen Kanta-Hämeessä on perusteltua huomioiden hyvä logistinen sijainti ja yhteydet Helsingissä oleviin toimintoihin, liiton kannanottoluonnoksessa todetaan.

Lisäksi Hämeen liitto pitää välttämättömänä maakunnan kaikkien nykyisten poliisiasemien säilyttämistä. Tällä hetkellä Kanta-Hämeen poliisiasemat sijaitsevat Forssassa, Hämeenlinnassa ja Riihimäellä.

Maakuntahallitus käsittelee kannanottoluonnosta kokouksessaan ensi maanantaina. (HäSa)

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic