Kanta-Häme

Hämeen liitto kaipaa Arolammin liittymää

Hämeen liitto patistelee valtiota toimiin Arolammin liittymän rahoittamiseksi Riihimäellä.

Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa vuodelle 2015 ei ollut mainintaa liittymästä, vaikka sen toteuttamisesta on kesäkuun alussa allekirjoitettu aiesopimus Valion, Liikenneviraston, Uudenmaan ely-keskuksen ja Riihimäen kaupungin kesken.

Valtion osuus liittymän rahoituksesta on kuusi miljoonaa euroa.

– Siihen sitoutumisesta tarvitaan nyt varmuus. Liittymän rakentuminen mahdollistaa useiden satojen miljoonien eurojen teollisen meijeri-investoinnin alueelle sekä sen kehittymisen muutenkin, liiton kannanotossa todetaan.

Hämeen liitto odottaa, että asia ratkaistaan viimeistään ensi vuoden budjetissa tai vaihtoehtoisesti jo tämän vuoden lisätalousarviossa.

Loukku kuntoon

Arolammin liittymän lisäksi Hämeen liitto kiirehtii kakkostien kunnostamista Forssan eteläpuolella Loukusta Häiviälle sekä Humppilassa.

Loukku-Häviä-osuudelle valtiolta tarvittaisiin kahdeksan ja Humppilaan neljä miljoonaa euroa. Molempien tiesuunnitelmat ovat valmiit ja osuudet on todettu vuonna 2010 kiireellisiksi ja vaikutuksiltaan tehokkaimmiksi kohteiksi.

– Hanketta puoltaa myös Forssan varsin korkea työttömyys. Lounais-Hämeen saavutettavuus on keskeisesti tämän yhteysvälin varassa.

Lisäksi liitto pitää välttämättömänä pääradan välityskyvyn parantamista ja Riihimäen kolmioraiteen rakentamista.

Kolmioraiteen rakentamiseen on valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa varattu ensi vuodelle 4,5 miljoonaa euroa, Helsingin ja Riihimäen välisen rataosuuden parantamiseen puolestaan kaksi miljoonaa euroa.

Liitto varautuisi myös pääradan lisäraiteiden rakentamiseen Riihimäeltä Hämeenlinnaan käynnistämällä lisäraiteiden aluevaraussuunnittelun.

– Pääradan välityskyvyn parantaminen mahdollistaa myös maapolitiikan ja asuntotuotannon tehostamisen radan vaikutuspiirissä, mihin Kanta-Hämeen maakunta ja kunnat ovat osaltaan valmiita, kannanotossa todetaan.

Paljusellit jäivät ilman

Lisäksi liitto toivoo edelleen Hämeenlinnan vankilan peruskorjausta. Suomi on saanut huomautuksia muun muassa vessattomista paljuselleistä, joita Hämeenlinnan vankilassa on edelleen käytössä.

Liiton toivelistalla on niin ikään pienpuun energiatukijärjestelmän selkiyttäminen, Jokioisten luonnonvarakeskuksen voimavaroista huolehtiminen ja maakunnan kehittämisrahan korottaminen.

Maakuntahallitus päätti Hämeen liiton kannanotosta kokouksessaan maanantaina. (HäSa)

Menot