Kanta-Häme

Hämeen liitto puolustaa ammatillista koulutusta

Hämeen liitto puolustaa ammatillisen koulutuksen opiskelupaikkoja Kanta-Hämeessä. Liitto painottaa, että ammatillinen tutkinto on nykyään entistä merkittävämpi työllistymisen edellytys.

Opetus- ja kulttuuriministeriön Kanta-Hämeeseen esittämät opiskelijamäärien vähennykset ovat maakuntaliiton mukaan ylimitoitettuja seudun nuorisoikärakenteeseen ja työpaikkojen kehitykseen nähden. Lisäksi aikuisväestölle, etenkin Forssan seudulla, on varattu jo nyt liian vähän toisen asteen aloituspaikkoja.

Hämeen liitto vetoaa opetus- ja kulttuuriministeriöön, ettei Kanta-Hämeessä leikattaisi ammatillisen peruskoulutuksen kokonaisopiskelijamääriä suunnitellussa laajuudessa.

Maakuntaliitto muistuttaa, että Kanta-Hämeessä on valtakunnallisesti merkittävää luonnonvara-alan koulutusta Hämeen ammatti-instituutissa ja Ypäjän hevosopistossa sekä erityisopetuksen valtakunnallista koulutusta Kiipulan ammattiopistossa. Koulutuskeskus Tavastiassa valtakunnallista koulutustarjontaa edustavat lasiala, maanmittaus ja syksyllä 2013 alkava jalkine-alan koulutus.

Hämeen liitto on laskenut, että Kanta-Hämeen 4500 toisen asteen ammatillisesta koulutuspaikasta noin 1200 paikkaa edustaa valtakunnallista koulutustarjontaa. Tämä pitää maakuntaliiton mukaan ehdottomasti huomioida alueen nuorisoikäluokan ja koulutuspaikkojen vastaavuutta laskettaessa.

Jos esitetyt opiskelijamäärien vähennykset toteutuisivat, ei Hämeen liiton mielestä Kanta-Hämeessä saavutettu koulutustakuu myöskään enää toteudu.

Opetus- ja kulttuuriministeriö pyysi marraskuussa maakuntaliitoilta palautetta ammatillisen peruskoulutuksen koulutustarjontaa ja kokonaisopiskelijamääriä koskevasta suunnitelmastaan vuosille 2013-2016. (HäSa)

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic