Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeen linna hehkuu revontulissa ja Rubikin kuutiona – Jouluvalaistus napsahtaa päälle Tuomaan markkinoilla

Nyt valaistus kestää lähes pari viikkoa parin päivän sijaan. Mukana on viisi vierailijateosta.
Hämeen linnan intendentti Jouni Marjamäki (vas.) Suomen kansallismuseosta ja Torvinen Showtekniikka oy:n toimitusjohtaja Panu Koskinen kertovat, että linna on tämän joulun valaistuksessaan erinäköinen eri päivinä. Kuva: Pekka Rautiainen
Hämeen linnan intendentti Jouni Marjamäki (vas.) Suomen kansallismuseosta ja Torvinen Showtekniikka oy:n toimitusjohtaja Panu Koskinen kertovat, että linna on tämän joulun valaistuksessaan erinäköinen eri päivinä. Kuva: Pekka Rautiainen

Keskiaikainen Hämeen linna valaistaan täksi jouluksi lähes kahden viikon ajaksi viimevuotisen kahden päivän sijaan. Osa kaupunkilaisista harmitteli viime vuonna valaistusajan lyhyyttä.

Torvinen Showtekniikka oy:n toteuttama juhlavalaistus napsautetaan päälle Tuomaan markkinoilla 14. joulukuuta, ja valaistus on päällä aina tapaninpäivään 26.12. asti.

Toimitusjohtaja Panu Koskinen kertoo, että yhteensä linnaa valaisee noin 200 valaisinta, joista 110 on ulkona. Valaistuina ovat myös tykkitorni, kruununleipomo ja päälinnan sisätilat.

 

Erikoisuutena valaistuksessa nähdään tänä vuonna viisi vierailijateosta, joiden esittämiselle on kullekin oma päivänsä.

Hämeenlinnassa järjestettiin kaikille avoin valaistussuunnittelukilpailu, ja noin sadan ehdotuksen joukosta viisi voittajaa pääsivät suunnittelemaan omat valoteoksensa osaksi linnan jouluvalaisua yhdessä Torvinen Showtekniikan kanssa.

– Valaistus alkaa meidän jäälinna-valaistuksellamme, joka puhkeaa myöhemmin revontuliin. Välissä nähdään vierailevien tähtien valaistukset. Viimeisessä meidän teoksessamme nähdään tuli ja liekehtivä ja sulava linna, Panu Koskinen kuvailee.

Linnan valaistus ja kaksipäiväiseksi laajentunut Tuomaan markkinat ovat osa Tulen ja jään joulu -tapahtumia, joilla kaupunkiin yritetään synnyttää matkailukautta joulun alle

Hämeen linnan intendentti Jouni Marjamäki Suomen kansallismuseosta iloitsee linnan elävöittämisestä.

– Tämähän on juuri sitä, mitä me haluamme. Eletään tässä päivässä ja tehdään asioita, joilla on merkitystä nykyajan ihmisille. Linnan valaistus ja kaksipäiväiseksi laajentunut Tuomaan markkinat ovat osa Tulen ja jään joulu -tapahtumia, joilla kaupunkiin yritetään synnyttää matkailukautta joulun alle.

Torvinen Showtekniikka vastaa myös Tulen ja jään joulun tapahtumien aikana torin ympäristössä kirkon, entisen lääninhallituksen, Raatihuoneen, Keskustalon ja torin luistinradan valaisusta.

– Tällaisen valaisun hinta olisi 50 000 euroa, mutta olemme mukana osaltamme sitä sponsoroimassa, Panu Koskinen vastaa kysymykseen kustannuksista.

Linnan valaisua toteuttamassa ovat lisäksi Suomen kansallismuseo, Linnan Kehitys oy, Hämeenlinnan kaupunki, Hämeenlinnan Nuorkauppakamari ry ja Elinvoimaa Hämeeseen ry. HÄSA

Linnan jouluvalaisu

Sytytys Tuomaan markkinoilla 14.12. klo 16.30. Jatkuu 26.12. asti.

Valaistuksen toteuttaa Torvinen Showtekniikka oy.

Vierailijateokset nähtävillä yksitellen vuorokauden ajan aina klo 16.30 alkaen:

18.12. Siiri Timonen: Lumilyhty.

19.12. Hertta Manninen: Rubikin kuutio.

20.12. Markus Kauppinen: Finlandia.

21.12. Kasimir Sarre: Sonja.

22.12. Eero Vesa: Vanhan linnan neljä vuodenaikaa.

 

Päivän lehti

19.1.2020