Kanta-Häme

Hämeen linna muuntui piparkakkutaloksi

Taj Mahal on siirtynyt Hämeenlinnan pääkirjastoon. Kuten myös Hämeen linna ja Muumitalo.

Niin, tai ainakin piparkakkutaikinasta tehdyt miniversiot niistä.

Toteuttajina ovat toimineet Ammattiopisto Tavastian leipuri-kondiittoriopiskelijat. Laura Palmin, 22, ja Jenni Vuoren, 19, käsialaa on Arkkitehtien piparkakkutalot -teoksen ohjeiden mukaan valmistettu Hämeen linna. Idea lähti Palmilta.

– Näin kuvan kirjassa ja tajusin, että tuon haluan tehdä. Hämeen linna on minulle niin tärkeä. Halusin osoittaa sille kunnioitusta.

– Linna on pienestä asti liittynyt elämääni. Minut on kastettu siellä, ja siellä on ollut paljon sukujuhlia. Eikä näin hienoa linnaa ole joka kaupungissa! Palm kehuu.

Isotöisiä, isoja projekteja

Jenni Vuori tuli mukaan projektiin siinä vaiheessa, kun linnan osat oli paistettu. Siis kaikki 60 osaa.

– En ole ennen näin isoa piparkakkutaloa tehnyt, mutta innolla tein. Kokoaminen oli sellaista palapeliä, Vuori kertoo.

– Kasaaminen oli aika haastavaa, kun seinät piti saada suoriksi ja kestäviksi. Mikään ei onneksi mennyt pipariksi! Siitä tuli niin linnan näköinen kuin piparkakkutaikinasta vain voi saada, Palm nauraa.

Linnaa tytöt väsäsivät viikon päivät koulutöiden ohessa.

Anette Kiuru oli valmistanut kirjastoon näytille ritarilinnan yhdessä Mira Haaralan kanssa.

– Se on täysin mielikuvituksen tuotetta. Ajattelimme, että haluamme sinne ritareita, vallihautoja ja lohikäärmeitä, ja ne kaikki siellä myös ovat, Kiuru kertoo.

Kaikkiaan piparkakkutaloja on esillä yhdeksän. Edellä mainittujen lisäksi nähtävillä on lastenosastolla loppiaiseen asti mm. kirkko, kartano sekä tonttujen mylly.

Tulevaisuus avoin

Laura Palm kertoo leipovansa jouluksi yleensä taatelikakun sekä perinteisiä pipareja ja torttuja.

– Minulla on jo kokkiopinnot takana. Ruoanlaitto on nautinto. Tuntui hyvältä jatkaa kokkipuolelta tänne leipuri-kondiittoripuolelle.

Opiskelutoveri Jenni Vuori hamuaa montaa eri alan tutkintoa.

– Olen valmistunut tekstiiliartesaaniksi ja haluan kouluttautua vielä parturi-kampaajaksi. Tykkään ylipäätään tehdä käsillä: laittaa hiuksia ja leipoa. Kaikki alat kiinnostavat yhtä paljon. (HäSa)

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic