Kanta-Häme

Hämeen linna odottanee monia uudistuksia pitkään

Hämeen linnaa remontoidaan ja uudistetaan lähivuosina. Osa ideoista on kuitenkin vasta suunnittelun tasolla. Ei ole tiedossa, mihin kaikkeen raha riittää.

Lipunmyynnin ja museokaupan siirron vartiotupaan toivotaan kuitenkin onnistuvan tämän vuoden puolella.

– Siirrosta odotetaan urakkatarjouksia. Niiden jälkeen katsotaan, mihin raha riittää. Jos hanke nousee kustannuksiltaan odotettua korkeammaksi, joudumme ehkä muuttamaan sitä, Hämeen linnan kiinteistöpäällikkö Jouko Ketola Senaatti-kiinteistöistä sanoo.

Ketolan mukaan toinen vaihtoehto olisi projektin aikataulutus uusiksi.

 

Yksi linnan ongelmista on katto, tarkemmin sanottuna irtoava Noxyde-pinnoite. Kattoremontin arvioidaan alkavan ensi vuonna. Tuleva tutkimustyö kertoo, joudutaanko linna laittamaan katon kunnostamisen ajaksi kiinni.

– Katon uudelleenpinnoituksessa kestää kauan, koska linnan tiloja on jo varattu tapahtumille, eikä koko kattoa voi hoitaa kerralla, Jouko Ketola sanoo.

Tällä hetkellä linnassa kunnostetaan ikkunoita. Tulevana talvena vanhat ovet otetaan korjaukseen.

Myös pitkään jatkuneet vallihautojen korjaus- ja parannustyöt ovat käynnissä. Lisäksi resursseja syövät talven aiheuttamat kosteusvauriot linnassa.

– Tykkitornin vesikatolta valunut vesi meni kivetyksen läpi ja irrotti tiiliä. Joudumme varmaan muotoilemaan viemärijärjestelmää uudestaan, Ketola sanoo.

 

Aiemmin on mietitty, josko linnaan olisi mahdollista rakentaa jonkinlainen hissi. Museoviraston yliarkkitehti Helena Hirviniemi totesi Hämeen Sanomissa 31.12.2017, että hissin tulisi palvella asiakkaiden lisäksi ravintoloitsijaa ja näyttelyitä.

Liikuntarajoitteisten vierailijoiden käyntiä helpottavaa hissiä tai nostinta ei ole näillä näkymin kuitenkaan tulossa, ainakaan vähään aikaan.

– Hissille pitäisi löytää sellainen paikka, joka palvelisi käyttäjiä mahdollisimman hyvin. Se ei kuitenkaan yksinään tekisi linnasta millään lailla esteetöntä, arkkitehti Johanna Luhtala arkkitehtitoimisto Schulmanista sanoo.

Luhtala ei osaa sanoa, miten asia lopulta ratkaistaan, vai ratkaistaanko ollenkaan. Tällä hetkellä selvitetään, miten esteettömyyttä voitaisiin lisätä. Myös vaikeakulkuisen kiveyksen vaihto tasaisempaan alustaan on aiemmin ollut tutkimuksen alla, mutta sekin odottaa tällä hetkellä jossain tulevaisuudessa, jos odottaa.

– Linnan esteettömyyteen liittyvät asiat ovat hankalia, sillä eihän sitä ole alun perinkään tehty saavutettavaksi. Onhan se linna, Luhtala sanoo. HäSa

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic