fbpx
Kanta-Häme

Hämeen linnaan tekeillä valo- ja väriloistoa viikonlopuksi

Hämeen linnan ulkokuori valaistaan ympäriinsä viikonlopun ajaksi 120 heittimellä. Loiston toivotaan vetävän väkeä lauantaina Tuomaan markkinoille.
Valonheittimiä testattiin Hämeen linnalla maanantaina alkuillasta. Viikonloppuna on odotettavissa isompaa valokylpyä.

Loisto halutaan palauttaa noin 700 vuotta vanhan Hämeen keskiaikaisen linnan julkisivuun viikonlopun ajaksi.

Perjantaista sunnuntaihin linnan ulkokuorta ja osittain myös sisätiloja valaisee noin 11 000 lediä. Valonheittimiä on linnan ympäristössä kaikkiaan 120, joissa jokaisessa on 92 lediä.

– Heittimet ovat tehoiltaan sellaisia, että niillä pystyy valaisemaan kokonaisia vuoria, sanoo valaistussuunnittelija Panu Koskinen.

Hän viittaa viime vuonna valaistuun Saana-tunturiin, joka kylpi Kilpisjärvellä eri väreissä Suomi 100 -juhlan kunniaksi Kari Kolan kipparoimana.

Hämeen linnan viikonlopun valaistus on Koskisen ja Henna Akkalan käsialaa. Kaksikko on ollut toteuttamassa muun muassa Sibelius-fantasian ja torin laidalla olevan kirkon itsenäisyyspäivän valaistusta.

– Valaistuksella halutaan korostaa linnan figuuria tyylikkäästi ja suoraviivaisesti. Luvassa ei siis ole mitään avant gardea, vaan haluamme tehdä kunniaa itse rakennukselle, Koskinen sanoo.

 

Joni Karjalainen, valaistussuunnittelijat Panu Koskinen ja Henna Akkala sekä Hämeen linnan intendentti Jouni Marjamäki.

Linnan led-valaistus kestää kaikkiaan noin 60 tuntia. Sähkönkulutus on ledeillä pientä. Jos se olisi toteutettu hehkulampuilla, kuluisi viikonlopun aikana sähköä kuin parissa omakotitalossa.

– Nyt puhutaan sadoista wateista. Eikä meidän tarvitse huudattaa diesel-generaattoria yötä päivää. Virta otetaan sieltä täältä, ja sähköjohtoa käytetään arviolta neljä tai viisi kilometriä.

Ledit eivät myöskään kuumene samalla tavalla kuin vanhan liiton hehkulamput, joita täytyisi valvoa ihan eri tavalla paloturvallisuuden kannalta.

Ledit lämpenevät vaan sen verran, että ne pysyvät kuivina, vaikka viikonloppuna sataisi.

– Vastaavaa tehdään joka vuosi Keski-Euroopassa, jossa talvet ovat sateisia ja pimeitä.

Valaisimet asennetaan lähelle seinää, että ne eivät ole ihmisten tiellä Tuomaan markkinoilla.

Vaikka valoilla halutaan häikäistä kauneudellaan, tarkoituksena ei ole kuitenkaan häikäistä niin, että se vaikuttaisi näkökykyyn. Valonheittimeen ei auta mennä tuijottelemaan suoraan, vaikka houkutus olisi kova.

– Se on vähän kuin aurinkoon katsoisi eli ei siitä välitöntä näkövauriota tule, mutta ei se myöskään varsinaisesti hyväile silmiä.

 

Kun kaikki ledit välähtävät päälle, loistaa linnan julkisivu ympäriinsä viikonloppuna. Linnan seinille projisoidaan myös liikkuvaa kuvaa, kuten pyörivää lumihiutaletta.

– Suunnittelussa sai miettiä, miten valaistus toteutetaan julkisivun eri tasoilla. Kyseessähän ei ole vain neljä seinää ja tasaista pintaa.

Julkisivun lisäksi linnan sisältä valaistaan Tuomaan markkinoihin liittyvät tilat, Kruununleipomon yläkerrassa oleva kahvila sekä linnan tykkitorni.

Linnan intendentti Jouni Marjamäki ja yleisötyökoordinaattori Joni Karjalainen halusivat tapahtuman ajaksi valaistuksen, joka tuo enemmän joulutunnelmaa kuin valotaidetta linnan historiasta.

– Toivomme linnalle tuhansittain ihmisiä, ja valo vetää yleensä puoleensa. Tavanomaisesti Tuomaan markkinoilla on vieraillut noin kolmisentuhatta kävijää.

Valot pannaan päälle perjantaina kello 18 ja ne puretaan vasta maanantaina. HäSa

Tuomaan markkinat

Koko perheen joulutapahtuma Hämeen linnan pihalla, tykkitornissa ja leivintuvassa lauantaina 15. joulukuuta kello 10–16.

Suomenkielisiä opastettuja linnakierroksia tasatunnein kello 10–15.

Eetu Klemetti soittaa keskiaikaishenkistä ja jouluista musiikkia kampiliiralla kello 10–16.

Nukketeatteri Vahapapun Metsän joulu -esitykset kello 11, 12 ja 13.

Jouluhartaus kuninkaansalissa kello 12. Pastori Mirja Lassila ja kanttori Minna Koskikunnas Hämeenlinna-Vanajan seurakunnasta

Lasten askartelupajassa tehdään jouluntuoksuisia mehiläisvahakynttilöitä kello 11–16.

Myyntikojuja.

Tapahtuma on maksuton.

Menot