Kanta-Häme

Hämeen linnan museokauppa palaa alkukeväästä vartiotupaan - uudistettu Vankilamuseo tavoittelee kokemuksellisuutta

Hämeen linnaan tulee kesään mennessä muun muassa Rikkauksien Häme -olohuone, asehuone sekä linnan tiivistetyn historian ja viimeisimpien löytöjen vitriinit.
Hämeen linnan uuden museokaupan rakenteet kalkittuine seinineen ja uusine lattioineen ovat jo valmiit. Intendentti Jouni Marjamäki (vas.) ja yleisötyökoordinaattori Joni Karjalainen kertovat, että nykyiseen kauppaan verrattuna tila kaksinkertaistuu. Kesällä, kun kävijämäärät kasvavat, pääsylippujono on saattanut jatkua ovelta mukulamäen nurkalle asti. Toiselle kassalle on tarvetta. Kuva: Esko Tuovinen

– Museokauppa palaa takaisin vartiotupaan, josta se lähti vuonna 1979, kertoo Kansallismuseon intendentti Jouni Marjamäki.

Hämeen linnaa kehitetään tänä vuonna monin tavoin. Koska tiloja uusitaan vaiheittain, eivät muutostyöt vaikuta linnan aukioloaikoihin.

Uusi museokauppa, jossa tapahtuu myös lipunmyynti, aukeaa helmi-maaliskuussa. Yli 60 neliön tiloihin tulee mm. runsaat kirjahyllyt, juomapiste, oleilualue, lastenvaunuparkki ja vessat.

Kassapäätteiden määrä kasvaa kahteen ja samalla kehitetään myymälän tarjontaa.

– Museokaupoista on tullut niin tärkeitä etenkin Kansallismuseon kohteille. Sekä brändin että myynnin kannalta, sanoo Marjamäki.

 

Vanhaan museokauppaan eli päävartion tilaan rakennetaan ns. infonäyttely, joka kertoo linnan historian pähkinänkuoressa.

– Esittelemme museoviraston keskusvarastolla olleita linnan kaivauslöytyjä, jotka eivät oikeastaan koskaan ole olleet esillä missään, sanoo Marjamäki.

Tämä näyttely on vastaus kävijöiden toiveeseen.

– Kun ihmiset tulevat linnaan, he näkevät tiivistetysti sen historian tähän päivään saakka.

 

Infonäyttelyn viereiseen huoneeseen tulee tila, joka kulkee toistaiseksi nimellä Rikkauksien Häme -olohuone tai -lounge. Se tarjoaa mahdollisuuden paneutua Hämeen rikkaaseen kulttuuriperintöön kulttuuriympäristön palveluikkuna kyppi.fi-palvelun, valokuvien ja filmipätkien kautta.

Huoneen vitriineihin tuodaan nähtäväksi viimeisimpiä historiallisesti merkittäviä löytöjä.

– Metallietsijät ovat olleet kovin ahkerina, joten niitä on putkahdellut paljon viime vuosina, sanoo Marjamäki.

– Siihen tietysti nykyään pyritään, että esineistö saadaan mahdollisimman nopeasti esille, kun jotain mielenkiintoista löydetään.

 

Olohuoneen ja infonäyttelyn lisäksi toukokuun puolivälin maissa avataan asehuone linnan itäisessä tornihuoneessa.

Kansallismuseon kokoelmasta tuleva esineistö koostuu keihäistä, miekoista, varsikirveistä, hakapyssyistä ja tykeistä. Yhteensä parisenkymmentä asetta sijoitetaan ovaaleihin, lasisiin vitriineihin, jolloin niitä voi tutkiskella monista eri suunnista.

Uuden museokaupan avaamisen yhteyteen Kansallismuseo harkitsee tapahtuman järjestämistä, mutta näyttelyiden valmistumista ei juhlisteta erikseen.

– Turnajaisviikonloppu 25.–26. toukokuuta toimii tavallaan semmoisena vähän epävirallisena avajaisviikonloppuna näille näyttelylle, sanoo yleisötyökoordinaattori Joni Karjalainen.

 

Myös linnan rakenteiden kunnostustyöt jatkuvat tänä vuonna monella rintamalla. Vallihaudan korjausta jatketaan, samoin päälinnan kattopeltien remontointia ulkoreunalta. Verstastilaa uusitaan ja varastotiloja huolletaan, jotta kansallismuseon näyttelymestarit pystyvät tekemään enemmän näyttelyrakenteita paikan päällä Hämeenlinnassa.

Vielä ei ole varmaa, saadaanko vanhat huonetaulut korvattua tämän vuoden aikana uusilla sähköisillä, mutta kun se tapahtuu, aukeaa linnan historia kävijöille entistä runsaampana. Suomea ja ruotsia osaavien lisäksi jyvälle pääsevät myös englantia ja venäjää ymmärtävät. HäSa

 

Päivän lehti

19.1.2020