Kanta-Häme

Hämeen Matkailusta pidetään kiinni

Hämeen Matkailu oy:n hallituksen puheenjohtaja Miia Antin torjuu epäilyt, joiden mukaan viime vuosina supistunut matkailuyhtiö ei palvelisi tarkoitustaan.

Hattulalaisen Antinin kanssa samalla linjalla ovat niin Kehittämiskeskus oy Hämeen toimitusjohtaja Mervi Käki kuin Kehken hallituksen varapuheenjohtaja Iisakki Kiemunki.

Kaikki kolme myöntävät, että ongelmia on ollut, mutta niistä on päästy eteenpäin.

– Ainoa, missä on menty pieleen, on edellisen toimitusjohtajan aikana sekoitettu hankerahoitus ja liikevaihto. Siitä on opittu ja korjaavat toimenpiteet on tehty, vakuuttaa Mervi Käki.

Iisakki Kiemungin mukaan hankerahoituksen ja yhtiön liiketoiminnan sekoittaminen romahdutti olemassa olevankin luottamuksen.

– Liian pitkään onnistuttiin antamaan virheellinen kuva yhtiön taloudellisesta tilasta ja toiminnasta.

Mervi Käki luettelee korjaavat toimenpiteet: toimitusjohtaja on vaihtunut, omistajana on sataprosenttisesti Kehke ja myös tulosparannus on saatu aikaiseksi, kun tehtävät ja organisaatio on mitoitettu vastaamaan tavoitteita.

Miia Antinin mukaan matkailun toimijoita oli aikaisemmin liian monta, ja lisäksi Hämeen Matkailun toimialue oli liian laaja.

– Nyt on keskityttävä siihen, mitä on. Hämeen Matkailu on puhtaasti Hämeenlinnan yhtiö ja pystyy keskittymään omalle alueelleen niin myynnissä kuin markkinoinnissakin.

Iisakki Kiemungin mukaan on vaikea kuvitella tilannetta, jossa tyytymättömyyttä ja kehitettävää ei olisi.

– Seudulla ja maakunnassa, niin kunta- kuin yrityspuolella ei ole ollut riittävän vahvaa sitoutumista ja yhteistä näkyä yhtiön roolista.

Jatkossa pitää Kiemungin mukaan koko ajan pohtia, miten Hämeen Matkailu ja koko kaupungin elinkeinokonserni saadaan palvelemaan paremmin matkailutapahtumien saamista alueelle.

Arvostelua pieniltä

Hämeen Matkailun toimintaa ovat arvostelleet etenkin maakunnan pienet matkailuyritykset, jotka ovat tunteneet jääneensä paitsioon, kun yhtiön on koettu palvelevan vain suurten yritysten kuten hotellien ja kokousjärjestäjien tarpeita.

– Olen ollut erittäin pettynyt Hämeen Matkailun toimintaan. Mikään ei muuttuisi, vaikka koko yhtiö lopetettaisiin, tilittää nimettömänä pysyttelevä kantahämäläinen matkailuyrittäjä.

Voimakkaasti viime aikoina toimintaansa kehittäneen Katisten kartanon pehtoori Panu Kekäle on myös erittäin kriittinen.

– Hämeen Matkailu ei palvele tarkoitustaan, jos ajatellaan matkailua isompana kokonaisuutena kuin kokousmatkailumyyntinä, Kekäle tykittää. Hänen mielestään Hämeen Matkailu oy:n strategia on ”epäonnistunein mitä on”.

Matkailuyhtiö palvelee Kekäleen mukaan vain muutamia isoimpia kokousmatkailuyrityksiä, mutta ei ole onnistunut siinäkään kaikkien osalta.

Kekäle arvioi, että Hämeen Matkailu kykenee käsittelemään koko matkailusektorista enintään viidenneksen.

– Ilman Hämeen Matkailua pärjättäisiin aivan mainiosti. Vapaa-ajan matkailijoista vain reilusti alle 10 prosenttia tulee Hämeenlinnan seudulle Hämeen Matkailun toiminnan ansiosta.

Panu Kekäle toimi aikaisemmin HämeEvent-hankkeen projektipäällikkönä. (HäSa)

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic