Kanta-Häme

Hämeen poliisi saattaa jäädä ilman lisämäärärahoja. Poliisipäällikkö: "Viime vuonna meidät pelasti se, että säästimme vuokrissa"

Poliisin toimintavalmius Kanta-Hämeessä on ennallaan.
Poliisi on saamassa lisämäärärahoja, jotka on korvamerkitty vahvistamaan poliisin palvelukykyä erityisesti vasteaikojen kannalta haasteellisilla alueilla.

Hämeen poliisi saattaa olla jäämässä kokonaan vaille Poliisihallituksen loppuvuodesta päättämiä lisämäärärahoja.

– Tuloskeskustelu Poliisihallituksen (Poha) kanssa on yhä käymättä, mutta alustavien tietojen perusteella emme saa yhtään mitään, Hämeen poliisin päällikkö Ilkka Koskimäki kertoo.

Ilkka Koskimäki

Koskimäen mukaan lisämäärärahat ovat olleet Hämeen poliisille hyvin tarpeellisia.

– Viime vuonna meidät pelasti se, että Lahdessa säästyi vuokrarahoja, jotka saimme Pohan suostumuksella käyttää henkilöstökuluihin.

Poliisihallitus myöntää tänä vuonna 5,8 miljoonaa euroa lisämäärärahoja, jotka se jakaa könttäsummina eri poliisilaitoksille. Rahat on korvamerkitty vahvistamaan poliisin palvelukykyä maaseudulla ja toimintavalmiusaikojen kannalta haasteellisilla alueilla.

Koskimäki sanoo, että tällaisia alueita löytyy myös Hämeen poliisin toiminta-alueelta, joten laitoksen pitäisi olla oikeutettu lisämäärärahaan.

– Olemme tuoneet esille, että vaikka olemme Kanta-Hämeessä vilkkaan moottoritien varrella ja Lahdessa osin pääkaupunkiseudun vaikutusalueella, meillä on myös laajoja harva-asutusalueita. Lisäksi Lahdessa on todetusti huumeongelma, jota ei voi ottaa kevyesti.

 

Lue myös: Poliisia joutuu odottamaan suurimmassa osassa maata yhä kauemmin – katso kartasta maakunnan tilanne [TILAAJILLE]

 

Toteutus: Soile Toivonen.

Toimintavalmiusajoilla mitattuna Hämeen poliisi on hyvin lähellä valtakunnallista keskiarvoa. Koko maan keskiarvo oli Pohan tilastojen mukaan tämän vuoden tammi-elokuussa 18,4 minuuttia, kun se Kanta- ja Päijät-Hämeessä oli 18,8 minuuttia.

Tilastoon sisältyvät korkeimpaan A- ja matalampaan B-kiireellisyyskategoriaan määritellyt poliisitehtävät. Kiireettömiä tehtäviä tilasto ei sisällä.

Toimintavalmiusaika Kanta-Hämeessä on kuluvan vuoden aikana pidentynyt vuoteen 2015 verrattuna noin minuutilla.

Kanta-Hämeessä nopeimmin poliisi saapuu paikalle Forssassa, keskimäärin 14,6 minuutissa, Hämeenlinnassa (18,1) ja Jokioisilla (18,5).

Pisimpään, keskimäärin 33 minuuttia, poliisia on tänä vuonna joutunut odottamaan Ypäjällä, jossa poliisin saapuminen on myös venähtänyt selvästi viime vuodesta.

Ilkka Koskimäen mukaan valmiusajat ovat hienoisessa kasvussa koko maassa, eikä tilanne ole Hämeessä huolestuttava.

– Yleistilastoja tärkeämpää on katsoa ääripäitä. A-luokan tehtävissä olemme pystyneet saapumaan paikalle keskimäärin noin yhdeksässä minuutissa.

A-tehtäviin kuuluvat henkeä, terveyttä ja omaisuutta uhkaavat tehtävät sekä ilmoitushetkellä tekeillä olevat rikokset. Tehtävien kiireellisyysmäärittelystä vastaavat ensi sijassa hätäkeskukset.

– A-luokiteltujen hälytystenkin joukossa on jonkin verran tehtäviä, jotka todellisuudessa ovat olleet B-luokan tehtäviä, ja joita vuorossa oleva poliisin kenttäjohtaja on saattanut määritellä vähemmän kiireellisiksi, Koskimäki kertoo. HäSa

Päivän lehti

21.1.2020