fbpx
Kanta-Häme

Hämeen poliisilaitoksen mukaan vieraannuttaminen voi olla rikos – Isät lasten asialla kiittää "ennakkoluulottomasta ja esimerkillisestä toiminnasta"

Kuvituskuva

Lapsen vieraannuttaminen vanhemmasta voi olla rikos, Hämeen poliisilaitos linjaa.

Hämeen poliisilaitoksella on tällä hetkellä esitutkinnassa tapaus, jossa vieraannuttamista tutkitaan mahdollisena pahoinpitelynä.

Poliisi on vaitonainen tapauksen yksityiskohdista, eikä tiedotteen mukaan voida vielä sanoa, kuinka kauan esitutkinta kestää.

– Tämän tyyppisten juttujen osalta tutkittavana olevat asiat kuuluvat vahvasti perustuslain suojaamaan yksityiselämän piiriin ja ovat siten yleensä esitutkinnan päättämisen jälkeenkin salassa pidettäviä, joko kokonaan tai osittain, tiedotteessa todetaan.

Vieraannuttaminen itsessään ei ole rikos

Lapsen vieraannuttamisella tarkoitetaan toimintaa, jossa eroperheen toinen vanhempi pyrkii vaikeuttamaan lapsen suhdetta toiseen vanhempaan.

– Vieraannuttaminen ei itsessään ole rikos. Kun vieraannuttaminen aiheuttaa lapsen henkiselle terveydelle haittaa, se täyttää rikoksen tunnusmerkistön, samalla tavalla kuin henkinen väkivalta voi täyttää pahoinpitelyn tunnusmerkistön ja olla siten rikos, Hämeen poliisilaitos linjaa.

Isät lasten asialla ry kiitti aiemmin tänään Hämeen poliisia esitutkinnan aloittamisesta.

– Isät lasten asialla ry kiittää Hämeen poliisia ennakkoluulottomasta ja esimerkillisestä toiminnasta lasten suojelemiseksi väkivallalta.

Yhdistys on lapsenhuoltolain valmistelun yhteydessä ajanut vieraannuttamisen kriminalisointia lainsäädäntöön.

– Poliisin käynnistämä esitutkinta vieraannuttamisesta pahoinpitelyrikoksena on merkittävä askel vieraannuttamisen kriminalisoinnissa ja lapsiin kohdistuvan henkisen väkivallan kitkemisessä Suomessa, järjestön tiedotteessa todetaan.

Menot