Kanta-Häme

Hämeen poliisin näkyvän valvonnan ryhmällä takana tuottoisa ensimmäinen vuosi – "Sen ansiosta Hämeenkoskelta löydettiin suuri kannabiskasvattamo"

Hämeen poliisilaitos perusti viime kesänä näkyvän valvonnan ryhmän, joka pääasiassa valvoo virkapuvuissa yleistä järjestystä ja turvallisuutta.

Ryhmän ensimmäinen vuosi on sujunut hyvin.

– Näkyvän valvonnan ryhmä on ollut paikalla kaikissa Hämeen näkyvimmissä tilaisuuksissa. Tänä kesänä se on jo partioinut Wanajafesteillä ja Lahden Summer Up -festivaaleilla. Ensi viikonloppuna ryhmä tulee Mellakka Festivaliin Linnanpuistoon, Hämeen poliisilaitoksen ylikomisario Jouni Takala kertoo.

Viime vuonna ryhmä toimi esimerkiksi Kantolan tapahtumapuiston Guns’n’Roses -konsertissa. Festareilla ryhmän työ koostuu pääosin yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta huolehtimisesta sekä anniskeluvalvonnasta.

Muita töitä, joita ryhmä on tehnyt, ovat esimerkiksi kotietsinnät, varastetun omaisuuden palauttaminen, ravintolatarkastukset ja kannabisviljelmien paljastaminen.

– Näkyvän valvonnan ryhmän ansiosta Hämeenkoskelta löydettiin suuri kannabiskasvattamo.

Takalan mukaan oli tarpeellista perustaa nopeasti ilmiöihin reagoiva ja helposti liikuteltava yksikkö, jota ei sidota ensisijaisesti hälytystehtäviin. Jos sellainen kuitenkin osuu kohdalle, tarttuu ryhmä siihen.

Kun ryhmä perustettiin, ei resursseja poliisin muusta toiminnasta vähennetty. Työtehtävään siirtyneiden konstaapelien tilalle palkattiin uusia poliiseja.

Ryhmä aloitti kymmenellä jäsenellä, mutta nyt määrää tarkastellaan tilanteen mukaan.

Jatkossa näkyvän valvonnan ryhmä saa tarvittaessa vahvistusta myös eläinmaailmasta.

– Sen mukana kulkee harkinnan mukaan koira, joka on erikoistunut juuri huume-etsintään, Takala sanoo.

Näkyvän valvonnan ryhmiä on käytössä myös muilla suomalaisilla poliisilaitoksilla. HäSa