Kanta-Häme

Hämeen poliisin uusi päällikkö: Taparötöstelijät kuriin pakkokeinoilla

Ilkka Koskimäki

Hämeen poliisin päällikkö Ilkka Koskimäki sanoo saaneensa ensimmäisinä viikkoina uudessa virassa käsityksen, että poliisin voimavarat Hämeessä on vedetty äärimmäisen tiukoille.

– Keskeinen huoli on töistä suoriutuminen ja henkilöstön jaksaminen.

Tällä hetkellä koko maassa on noin 7200 poliisia, ja hallitus on linjannut määräksi vuonna 2020 vähintään 7000 poliisia. Hämeen poliisissa pudotus tarkoittaisi noin 30 viran vähentämistä.

– Kyseessä on suuri muutos keskisuurelle poliisilaitokselle. Henkilöstön kuormitus ei voi enää lisääntyä, sillä se vaikuttaa myös toiminnan tehostamiseen.

Koskimäen mukaan vaatimukset rikostutkinnalle ovat kasvaneet. Lisäksi on tullut ulkomaista rikollisuutta ja varautuminen erilaisiin uhkiin on lisääntynyt.

– En muista, että koskaan urallani olisi jouduttu kiinnittämään näin paljon huomiota varautumiseen ja suorituskykyyn kuin kuluneiden parin vuoden aikana.

 

Hämeessä liikennepoliisisektorin väkeä joudutaan säännöllisesti käyttämään kenttätoiminnan tehtäviin, vaikka juuri liikenteenvalvonta on poliisitoimintaa, joka näkyy myös pienemmillä paikkakunnilla ja luo turvallisuudentunnetta.

– Hämeenlinna ja Lahti ovat poliisimiesten määrän osalta laitoksen alueen keskuksina paremmassa tilanteessa kuin Riihimäki ja Forssa.

Suomen poliisijärjestöjen liitto julkaisi aiemmin tällä viikolla kyselyn, jonka mukaan enemmistö kansalaisista kokee poliisien määrän vähenemisen turvallisuusuhkaksi.

– Ei voi kiistää, etteikö meillä olisi jo nyt vajausta viroissa. Poliisin rahoitus ja henkilöstön määrä on poliittinen päätös, joten tehtävämme on pyrkiä parhaaseen tehokkuuteen käytettävissä olevilla resursseilla.

Koskimäki sanoo, ettei poliisissa kuitenkaan keskitytä märehtimään henkilöstön vähyyttä ja tehtävien paljoutta.

– Panostamme oman toiminnan kehittämiseen, esimiestyöhön ja henkilöiden perehdyttämiseen tehtäviinsä. Erilaiset johtamisen ja toimintatapojen kehittämistoimet on jo aloitettu, Koskimäki sanoo.

 

Yhtenä lääkkeenä toiminnan tehostamiseksi Koskimäki mainitsee taparötöstelijöiden rauhoittamisen pakkokeinoja käyttämällä.

– Henkilöt, jotka työllistävät poliisia kymmeniäkin kertoja kuukausittain, pitää saada jäähylle.

Rikoskierteet pitää Koskimäen mukaan pystyä katkaisemaan poliisin, oikeuden ja muiden viranomaisten yhteistyöllä. Koskimäki uskoo tämän vapauttavan poliisin voimavaroja kovemman rikollisuuden kimppuun ja tehostavan tutkintaa.

Koskimäki sanoo, että Hämeen poliisi ottaa entistä tehokkaammin käyttöön pakkokeinot, joiden nojalla henkilön voi ottaa määräajaksi kiinni rikollisen toiminnan jatkamisen estämiseksi.

– Lisäämme vangitsemisvaatimustemme määrää sillä perusteella, että rikoskierteitä saataisiin katkaistua.

 

Viimeksi vuonna 2015 eduskunta päätti, ettei muuntorangaistusta palauteta. Taparikollisten lukuisten rötösten kokoaminen yhteen voi mahdollistaa vangitsemisen ja mahdollisen vankeustuomion.

– Aluksi tämä vaatii jopa enemmän työtä ja joustavuutta tutkinnanjohtajilta, jotka tekevät harkinnan tapauskohtaisesti. Pitkässä juoksussa toiminnalla on vaikutuksensa, Koskimäki uskoo.

Hämeen poliisi pyrkii tekemään pakkokeinovaatimusten perustelujen laadun arvioinnissa jatkossa enemmän yhteistyötä käräjäoikeuden kanssa. HÄSA

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic