Kanta-Häme

Hämeen rahasto palkitsi valokuvataiteilija Marjukka Vainion

Suomen kulttuurirahaston Hämeen rahasto jakoi perjantaina 25. toukokuuta vuoden 2018 apurahat.

Kaikkiaan tukea myönnettiin 584 000 euroa 42 kantahämäläiselle tiede- ja taidehankkeelle. Hakemuksia rahasto oli saanut 258.

Rahasto nosti vuoden kärkihankkeikseen hämeenlinnalaisen Lotta-Sofia Aaltosen yläkoululaisten lukukokemuksia koskevan väitöstutkimuksen ja Musiikkia Linnassa ry:n 30-vuotisjuhlavuoden konserttien järjestämisen.

Apurahojen jakamisen yhteydessä rahasto palkitsi hämeenlinnalaisen valokuvataiteilija Marjukka Vainion 10 000 euron palkinnolla.

Raati kuvailee Vainiota suomalaisen valokuvataiteen edelläkävijäksi ja keskeiseksi uudistajaksi 1980-luvun lopulta alkaen. Häntä kiitellään myös opetustyöstään ja poikkitaiteellisesta yhteistyöstään esimerkiksi kirjailijoiden kanssa.

Raati toteaa Vainion juurien olevan syvällä hämäläisessä mullassa.

– Kasviaiheisissa teoksissaan hän on käsitellyt omaelämäkerrallisia muistojaan ja muistamisen kerroksia. Kuvat kertovat myös yleispätevästi kaiken elollisen kiertokulusta, luomisesta, kasvusta ja muutoksesta – kehästä syntymästä kuolemaan. Niiden taustalla on syvää taiteen tradition tuntemusta.

Hämeen rahaston palkinnon ovat aiemmin saaneet muun muassa säveltäjä Kari Rydman, maisterit Talvikki ja Valvatti Vaulo, varatuomari Arvi Paloheimo, lehtori Hilja Mörsäri ja tekstiilitaiteilija Pirkko Hammarberg.

Aiheesta lisää lauantaina Hämeen Sanomissa.

HÄSA