Kanta-Häme

Hämeen Rajamailla -kilpailu järjestetään ensimmäistä kertaa kaupunkikisana

Vapaaehtoisen Pelastuspalvelun Forssan paikallistoimikunta järjestää yhteistyössä SPR:n Hämeen piirin kanssa Hämeen rajamailla –pelastuspalvelun monitaitokilpailun 1.-2. lokakuuta.

– Kilpailun järjestämisajankohdaksi on vakiintunut syksy. Tarkempi tapahtumapäivä valitaan kalenterista tarkkaan, sillä kisa järjestetään aina täydenkuun aikaan, paikallistoimikunnan sihteeri Tarja Safonoff kertoo.

Joukkueet, joita on ilmoittautunut mukaan 15, matkaavat noin kymmenen kilometrin lenkin, jonka varrella on monipuolisia tehtävärasteja muun muassa partiolaisilta, poliisilta, reserviläisiltä, pelastuskoirilta sekä SPR:n ensiapuryhmiltä.

– Rastit järjestetään leikkimielisellä meiningillä. Partiolaiset saattavat testata kädentaitoja, toisinaan on lavastettu hyvin mielenkiintoisia onnettomuustilanteita.

Ensimmäinen joukkue lähtee matkaan illalla seitsemältä, ja tuon jälkeen joukkueet suuntaavat reitille 20 minuutin välein.

– Viimeinen joukkue pääsee matkaan siinä yhdentoista aikaan illalla.

Kisa on aiemmin käyty maastossa, mutta tänä vuonna se järjestetään kokeiluluonteisesti kaupunkikisana Forssan alueella.

– Toivomme kilpailurauhaa niin rastien pitäjille kuin katukuvassa otsalamppujen valossa liikkuville joukkueille.

Kilpailijoita saapuu vuosittain Lounais-Hämeeseen myös kauempaa, kuten esimerkiksi Kuopiosta tai Oulusta.

– Emme tiedä etukäteen toistemme rastien sisältöä. Luovuutta pitää käyttää, jotta joka vuosi löytyisi jotain erilaista. Jotain kisan mielenkiintoisuudesta kertoo se, että osa rasteja pitävistä haluaa kiertää lopuksi rastit myös itse, Safonoff kertoo.

Jokaiseen joukkueeseen kuuluu kolmesta viiteen henkilöä. Vähintään yhdellä henkilöllä joukkueesta tulee olla EA1 tai vastaavat tiedot suoritettuna. Osallistujien alaikäraja on 15 vuotta.

– Koska kilpailuun saattaa ilmoittautua vaikka ensiapuryhmä, joka on ollut ulkomailla Suomea edustamassa, tulee rastien olla tasapuolisia. Jokaiselta rastilta on löydettävä selkeä voittaja. Useina vuosina voittajaa on jännitetty aivan loppuun asti. Palkintoseremoniat pidetään aina kilpailun päätteeksi.

Kilpailussa, kuten muussakaan pelastustoiminnassa, ei tunneta säävarauksia.

– Yö ja tähtitaivas luovat kilpailuun täysin oman tunnelmansa, joten toivottavasti silloin ei ole usvaa tai pilviverhoa.

Vuonna 1986 perustettu Forssan paikallistoimikunta juhli keväällä 30-vuotisjuhlaansa.

– Kolmekymppinen paikallistoimikunta voi hyvin. Meillä on jäsenjärjestöjä mukana noin 20 ja toimijoita yhteensä noin 120, ja uusia auttamishaluisia mahtuu aina joukkoon.

Aktiivinen paikallistoimikunta järjestää myös monipuolisesti erilaisia koulutuksia. Seuraavaksi listalla on henkisen tuen peruskurssi 15. lokakuuta.

Safonoff on toiminut paikallistoimikunnan sihteerinä kuusi vuotta, Vapepan toimintaan hän kulkeutui SPR:n kautta noin kymmenen vuotta sitten.

– Olin Jokioisten seurakuntatalolla verta luovuttamassa, josta minut ja sisareni houkuteltiin mukaan ensiapukurssille, ja siitä se lähti. HÄSA