fbpx
Kanta-Häme

Hämeen Sanomat tuo kulttuuria ja tapahtumia levikkialueelleen

Uudet liiketoiminnot ovat kasvava osa Hämeen Sanomien toimintaa. Myyntijohtaja Mika Sutisen mukaan verkkokaupat, tapahtumat ja konsertit tukevat lehden sopeutumista media-alan muutokseen.
Tämä jakelupyörä on päässyt jo eläkkeelle, mutta Hämeen Sanomia jaetaan nykyisinkin joillakin alueilla polkupyörillä, kertoo myyntijohtaja Mika Sutinen. Paperilehden lisäksi sisältöjä tuotetaan yhä enemmän sähköisesti. Tekeillä on myös Hämeen Sanomien uusi mobiilisovellus, joka julkaistaan kevään aikana. Kuva: Pekka Rautiainen

Perinteiset sanomalehtiyhtiöt hakevat yhä hanakammin uutta liiketoimintaa lehden tekemisen ulkopuolelta. Lehtien omistuksessa on tunnettuja myyntisivustoja, ne järjestävät tapahtumia ja kesäfestivaaleja.

Hämeen Sanomista tuli viime joulukuussa jälleen perinteinen mediayhtiö, kun Hämeen Sanomat omistava Aina Group myi ICT-liiketoimintansa Telialle. Hämeen Sanomien liiketoiminta on silti paljon muutakin kuin Hämeen Sanomien ja Forssan Lehden, Hämeenlinnan Kaupunkiuutisten ja Seutu-Sanomien julkaisemista tai lehtien ja mainosten jakamista.

Hämeen Sanomat oy on jo pitkään ollut maakunnan suurimman messutapahtuman Elomessujen sekä Joulumarkkinoiden ja Forssan Heinämessujen järjestäjä.

– Mediatalojen perusliiketoiminta on ollut pitkään melkoisessa myllerryksessä. Aloimme reagoida siihen jo seitsemän vuotta sitten, kun ryhdyimme miettimään mitä liiketoimintaa voisimme tehdä, joka liittyisi nykyiseen tekemiseen. Päädyimme verkkokauppaan, joka tosin ei ole lähelläkään medialiiketoimintaa, myyntijohtaja Mika Sutinen kertoo.

 

Kaikkiaan noin 400 suomalaisyrityksen verkkokauppaa käydään lehden omistamien verkkosivustojen Bellapuodin, Dreampetstoren ja Kalastamon kautta.

Mika Sutinen uskoo uusien liiketoimintojen tuovan lähivuosina noin viidenneksen Hämeen Sanomien liikevaihdosta. Kasvu ei ole ollut aivan hurjimpien alkuvuosien odotusten mukaista, mutta uudet liiketoiminnot seisovat tukevasti omilla jaloillaan.

Merkittävä uusi liiketoiminta-alue on laskujen ja aikakauslehtien osoitteellinen jakelu, jota hoitaa Ilves Jakelu.

– Vuonna 2013 saatu postitoimilupa on mahdollistanut osoitteellisten laskujen, aikakauslehtien ja pienpakettien jakamisen perinteisen sanomalehtien varhaisjakelun ohessa, kertoo Ilvesjakelun toimitusjohtaja Pertti Leppänen.

Ilves Jakelu on hankkinut suoramainosten koneelliseen niputtamiseen tarvittavat laitteet Hämeenlinnaan ja Forssaan. Ilves Jakelu on mukana myös Jakeluyhtiö Suomi oy:ssä, sekä vastikään pääkaupunkiseudulle perustetun PKS Jakelu Oy:n osakas.

 

Uudet liiketoiminnat tuovat yhteensä noin 10 prosenttia konsernin liikevaihdosta.

– Varsinkin verkkokaupat ovat kasvaneet voimakkaasti. Lähdimme rakentamaan sitä vuosia sitten aivan ummikkoina, mutta olemme oppineet ja kaikkien ennusteiden mukaan myös tulevaisuus näyttää hyvältä, Mika Sutinen kertoo.

Sutinen uskoo, että muutaman vuoden kuluttua Hämeen Sanomien verkkokaupat voivat olla kansainvälisiä toimijoita.

– Tällä hetkellä toimimme valtakunnallisesti, mutta meillä on periaatteessa jo ulottuvuus myös Pohjoismaihin ja Venäjälle. Hyvässä lykyssä lähdemme ulkomaiden markkinoille lähivuosina, sitä varten on jo tehty kehitystyötä.

 

Tapahtumajärjestäjänä lehtiyhtiö on osaltaan mukana luomassa ja tukemassa paikallista kulttuurielämää. Uusimpana aluevaltauksena ovat Verkatehtaalle tulevat, Hämeen Sanomien ja kulttuurikeskuksen yhteistyössä järjestämät tapahtumat.

Kevään tapahtumasarjan avaa 31.1. tammikuuta stand up -ilta. Maaliskuussa esiintyy Club For Five 1.3. ja argentiinalaista tangoa esittävä Martin Alvaradon kvintetti 30. päivä. Huhtikuun 7. päivä on koko perheelle suunnattu Pikku Papun Musiikkisirkus. Kevään ohjelmiston päättää 2. toukokuuta Waltteri Torikka.

– Tapahtumasarjan myötä haluamme myös palvella parhaita asiakkaitamme entistä paremmin. Jokaiseen tapahtumaan oli varattu 150 paikkaa, jotka myytiin kestotilaajillemme noin 40 prosentin alennuksella muutamassa päivässä. Yhdessä tämän ja muiden tilaajaetujemme, kuten vaikkapa HPK:n kotipeliin jaettavien lippujen kanssa aktiivinen tapahtumissa kävijä voi säästää koko kestotilauksen hinnan verran, Mika Sutinen sanoo.

Alvaradoon kestotilaajalippuja on vielä saatavilla. Syksyn ohjelmiston suunnittelu on jo aloitettu. HäSa

Menot