Kanta-Häme

Hämeen taidetoimikunnasta tuli Kouvolan sivutoimipiste

 

Taiteen edistämiskeskuksen Kaakkois-Suomen ja Hämeen aluetoimipisteen sivutoimipiste, Hämeenlinna. Sellainen toimistohirviö löytyy nykyään Hämeenlinnan Verkatehtaalta. Toimiston pääpaikka on Kouvolassa.
 
Koko pitkää nimilitaniaa ei toivottavasti tarvitse koskaan lausua ääneen. Ovessakin lukee vielä toistaiseksi ”Hämeen taidetoimikunta”.
 
– Uudet kyltit ovat tulossa, mutta ne tilataan keskitetysti kaikkiin alue- ja sivutoimipisteisiin kerralla, osastosihteeri Senni Suomala kertoo.
 
Mitä kyltissä loppujen lopuksi lukee, on vielä hämärän peitossa todennäköisesti Taiteen edistämiskeskus. 
 
Vuoden 2013 alusta perustettu Taiteen edistämiskeskus korvaa Taiteen keskustoimikunnan. Viraston päätoimipaikka on Helsingissä. 
 
Vanhassa mallissa taiteen edistämisestä vastasi 13 alueellista taidetoimikuntaa. Nyt valtion taidehallintoa vartioi päätoimipaikan lisäksi kahdeksan aluetoimipistettä ja neljä sivutoimipistettä. 
 
– Tavoitteena on toiminnan, talouden ja hallinnon tehostaminen, sanoo kulttuuriasiainneuvos Katri Santtila opetus- ja kulttuuriministeriöstä.
 
Valtakunnallisuus …valttina ja uhkana
Mikä sitten muuttuu Hämeen taidetoimikunnan alueella vai muuttuuko mikään muu kuin oven nimikyltti?
 
Senni Suomala toivoo, ettei yleisölle päin näkyisi muutosta.
 
– Apurahapäätökset tehdään helmikuussa kuten tähänkin asti ja töitä tehdään kuten ennenkin, hän sanoo.
 
Myös läänintaiteilijan nimike säilytetään, vaikka läänejäkään ei enää ole olemassa. Kirjallisuuden läänintaiteilija Päivi Haanpää, musiikin läänintaiteilija Jarmo Julkunen ja muotoilun läänintaiteilija Paula Susitaival näkevät uudistuksessa sekä uhkakuvia että hyviä puolia.
 
– Pahin kauhuskenaario on, että kaikki taidehallinto muuttuu Helsinki-keskeiseksi ja sieltä määrätään, minkälaisia projekteja Hämeessä pitäisi tehdä, Päivi Haanpää sanoo.
 
Paula Susitaival muistuttaa, että valtakunnallisuudesta voi olla etuakin.
 
– On hyvä, että tietyn taidealan asiantuntija voi matkustaa laajasti jakamassa ilosanomaansa muillekin. Vanhastaan läänintaiteilijat ajattelivat, ettei saa tarpeettomasti liikkua oman alueen ulkopuolella, hän sanoo.
 
Jarmo Julkunen ei helsinkiläisenä pelkää Helsinki-keskeisyyttä. Hän kuitenkin toivoo, ettei alueellisesta taiteenedistämisestä leivota niin isoa kakkua, että paikalliset erityispiirteet katoavat ja että keskustelu jää yleiselle tasolle. Paula Susitaival on samaa mieltä:
 
– Jos meistä tehdään hankerobotteja, ei jää aikaa olla ihmisten kanssa ja kosketus ruohonjuuritasolle häviää.
 
Pääsihteeri …jäi historiaan
Sivutoimipisteeksi muuttuminen nipistää sen verran Hämeen taidetoimikunnan henkilökunnasta, että omaa pääsihteeriä Hämeessä ei enää ole. Pääsihteerin tehtävät on jo toista vuotta hoidettu tilapäisjärjestelyin Turusta siitä asti kun pääsihteeri Saara Tiuraniemi siirtyi muihin tehtäviin. Uudessa mallissa lähin johtaja on Kouvolassa.
 
– Pääsihteeri on ollut oman alueensa tunteva taiteen puolestapuhuja, joka tuntee tärkeät ihmiset ulkonäöltä. Nyt tällainen hahmo puuttuu, Päivi Haanpää pohtii.
 
Eri toimipisteille on kaavailtu valtakunnallisia erityistehtäviä. Vielä ei tiedetä, mitä ne voisivat olla Hämeessä.
 
Nähtäväksi jää sekin, miten kiireesti Taiteen edistämiskeskus aikoo keskittää toimintansa Senaatti-kiinteistöjen suojiin, kuten on ounasteltu. Taidetoimikunnan nykyinen vuokrasopimus Verkatehtaalla jatkuu vuoden 2016 loppuun. (HäSa)
 
 
 

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic