Kanta-Häme

Hämeen uusyrityskeskus leipoi hyvin uusia yrityksiä

Hämeen uusyrityskeskuksen neuvonnan avulla tammi-syyskuussa perustettiin 295 uutta yritystä. Niiden määrä lisääntyi viime vuoden vastaavaan tilanteeseen verrattuna 89 yrityksellä.

Nousu oli 43 prosenttia, mikä oli kolmanneksi komein lukema Suomen 32 uusyrityskeskuksen joukossa. Edelle kiilasivat Loviisa-Porvoon uusyrityskeskus ja Helsingin naisyrittäjyyskeskus.

Hämeen uusyrityskeskuksessa kirjattiin tammi-syyskuussa 629 uutta asiakasta. Asiakaskäyntejä uusyrityskeskuksen henkilökunnan kanssa kirjattiin 3 024 ja asiantuntijoiden luona 2 012. Starttirahalausuntoja uusyrityskeskus antoi 64.

Koko maassa tammi-syyskuussa uusyrityskeskusten neuvonnan myötä käynnistyi 5 871 uutta yritystä.

– Määrässä on nousua kolme prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Vuoden alkupuolella määrä supistui vielä 9 prosenttia, joten käänne on selkeästi positiivinen, sanoo Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Pia Backman.

Backmanin mukaan uusyrittäjyyden tarve on akuutti.

– Tarvitsemme uusia yrityksiä korvamaan rakennemuutoksen kourissa menetettyjä työpaikkoja. Yrittäjät ikääntyvät ja myös heille pitää löytää jatkajia.

Neuvonnalle tarvetta

Uusyrityskeskusten uusimman selvityksen mukaan asiakkaat haluavat henkilökohtaista ja luottamuksellista neuvontaa ja henkilökohtaisen omayritysneuvojan.

– Yrityksen perustamisen jälkeen toivottiin, että neuvonta ja mentorointi kokeneiden yrittäjien kanssa jatkuisi vähintään kolme vuotta. Selvityksen yllätyksellisin kohta oli, etteivät netti- ja chat-palvelut olleet kovin kiinnostavia asiakkaidemme mielestä. Henkilökohtaisen neuvonnan merkitys on olennaista myös nettipalveluiden aikakaudella, Backman selvittää.

Uusyrityskeskuksissa työskentelee 125 toimihenkilöä. Taustatukena on 1300 asiantuntijaa, yli 1 000 yritystä ja 270 yhteisöä.

Backmanin mukaan uusyrityskeskusten neuvonnan kautta syntyneet yritykset ovat keskimääräistä selvästi elinvoimaisempia, sillä kahden vuoden kuluttua perustamisesta 90 prosenttia yrityksistä on vielä toiminnassa ja viiden vuoden kuluttua 80 prosenttia.

– Merkittävintä on se, että vain alle neljä prosenttia aloittaneista yrittäjistä lopettaa toimintansa konkurssin vuoksi viiden ensimmäisen vuoden kuluessa. (HäSa)

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic