Kanta-Häme

Hämeen Vasemmistonuoret ei hyväksy tämänhetkistä sotemallia

Hämeen Vasemmistonuoret liittyy kampanjaan hallituksen soteuudistusta vastaan. Kampanjan käynnisti Itä-Suomen Vasemmistonuoret.

Hämeen Vasemmistonuorten mukaan sotea ei voida toteuttaa nykyisillä ehdoilla.

– Historiallisen epäsuosittu porvarihallitus hoippuu niukkenevalla enemmistöllä kohti ensi kevään eduskuntavaaleja, mutta aikoo ajaa sotemallinsa maaliin sen silmiinpistävistä ongelmista huolimatta. Tätä me emme voi hyväksyä. Ihmisille on turvattava toimivat ja riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut. Sotea tulee kehittää, ei romuttaa, toteaa Hämeen Vasemmistonuorten tuore varapuheenjohtaja Sanna-Maria Anttila.

 

Kannanoton mukaan eduskunnan käsittelyssä nyt olevan uudistusmallin pahimpiin puoliin kuuluu se, että sosiaali- ja terveyspalveluja järjestävät maakunnat eivät ole saamassa verotusoikeutta.

Samanaikaisesti hallitus on asiaa tarkemmin perustelematta ilmoittanut uudistuksen tuovan miljardien säästöt, vaikka asiantuntijoiden mukaan uudistukseen sisältyvä valinnanvapausmalli tulee jopa lisäämään menoja eikä tuomaan säästöjä.

Uudistukseen kuuluu myös sosiaali- ja terveysmenojen tiukka budjettikuri, jonka mukaan palveluihin käytettävä rahamäärä ei voisi nousta samaa tahtia kuin väestön ikääntymisen huomioon ottaen olisi tarpeen.

 

Jos valtio aikoo säästää rajusti maakunnille palvelujen järjestämistä varten osoitettavista varoista samalla, kun palvelujen menot valinnanvapaudesta johtuen nousevat selvästi, tulevien maakuntahallintojen on joko karsittava palveluista tai korotettava asiakasmaksuja.

Näin ollen niistä ei ole tulossa uutta paikallisdemokratian muotoa, vaan oman alueensa nukkehallintoja, jotka ovat pakotettuja toteuttamaan brutaalia leikkaus- ja hinnankorotuspolitiikkaa hupenevilla resursseilla.

Sujuvampi hoitoon pääsy ja muut soteuudistuksen hyvältä kuulostavat tavoitteet jäänevät myös haaveeksi, kannanotossa todetaan.

 

 

 

Päivän lehti

18.1.2020