Kanta-Häme

Hämeen Yrittäjät tukee kansalaisaloitetta

Hallitus päätti lähteä tukemaan kansalaisaloitetta vanhemmuuden kustannuksien tasaamiseksi.

– Hämeen Yrittäjät tukee kansallista aloitetta, jossa kompensoimiseen tarvittavat varat olisi ensisijaisesti joko koottava verotuksella tai kaikilta työnantajilta ja työntekijöiltä kerättävillä sosiaalivakuutusmaksuilla, sanoo Hämeen Yrittäjien puheenjohtaja Minna Nissilä.

Yrittäjien tekemän kyselyn perusteella työntekijän lapsen sairastumisesta johtuvia poissaoloja on alle 10-vuotiaiden lasten vanhemmilla keskimäärin viisi päivää vuodessa. Kokonaiskustannukset yrityksille ovat 115 miljoonan euron luokkaa.

Kuluerää ei korvata työnantajille mitään kautta.

– Naisvaltaisilla aloilla työntekijöiden vanhemmuudesta aiheutuvat kustannukset koetaan korkeina, Nissilä toteaa.

Nykyisessä taloustilanteessa tämä saattaa vaikeuttaa nuorten naisten työllistymistä. Suurin yksittäinen kustannus on tilapäisen hoitovapaan palkkakustannukset, eli palkka niiltä päiviltä, jolloin työntekijä on kotona hoitamassa sairastunutta lastaan.

Hoitopäivät eivät lain mukaan ole palkallisia, mutta ne on sovittu työehtosopimusneuvotteluissa palkallisiksi tiettyyn rajaan asti.

Kansalaisaloitteen on allekirjoittanut runsaat 3300 henkilöä tällä hetkellä. Aloite menee käsittelyyn eduskuntaan, kun 50 000 nimen lista täyttyy. (HäSa)