Kanta-Häme

Kauppakamarien kysely: Hämeen yritykset kokevat hallituksen hoitaneen talouskriisiä huonosti

Yli puolet Hämeen yrityksistä kuitenkin arvioi, että henkilöstön määrä on pysynyt ennallaan tai kasvanut.
Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ihmettelee kuinka kauan hallitus on pitkittänyt yritystukien kohdentamista. Arkistokuva. Kuva: Pekka Rautiainen
Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ihmettelee kuinka kauan hallitus on pitkittänyt yritystukien kohdentamista. Arkistokuva. Kuva: Pekka Rautiainen

Kauppakamarien tuoreen kyselyn mukaan Hämeen alueen yrityksistä yli 60 prosenttia arvioi hallituksen hoitaneen talouskriisin melko tai erittäin huonosti.

Toisaalta yli 80 prosenttia vastanneista koki hallituksen toimenpiteet koronaepidemian suhteen erittäin tai melko hyvinä.

– Edelleen hämäläisyrityksissä on havaittavissa lievää optimismia ja kokonaiskuva on selkeytynyt. Alueemme yritykset kuitenkin kokevat hallituksen hoitaneen talouskriisiä kaikkein huonoimmin verrattuna muualla Suomessa toimivien yritysten vastauksiin, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen tiedotteessa.

Eerikäisen mukaan matkailu- ja ravintola-alalle, erikoiskaupalle ja henkilöliikennealan yrityksille tarvitaan suoraa tukea. Hänestä on hämmästyttävää, kuinka kauan hallitus on pitkittänyt yritystukien kohdentamista.

– Koronaviruspandemia on ajanut erityisesti matkailu- ja ravintola-alan ahdinkoon. Hallituksen päätös pitää ravintolat edelleen suljettuna on vähentänyt alan uskoa tulevaisuuteen.

Neljännes arvioi konkurssiriskin korkeaksi

Kyselyn mukaan lähes kaikki (93 prosenttia) Hämeessä vastanneista yrityksistä kertoi koronaviruksen jo vaikuttaneen tai vaikuttavan tulevaisuudessa yritystoimintaan.

Neljännes yrityksistä arvioi konkurssiriskin korkeaksi, mutta riski on pienentynyt selvästi edellisiin kyselyihin verrattuna.

Valtaosalla vastanneista yrityksistä koronavirusepidemia on vaikuttanut liikevaihtoon negatiivisesti. Yli viidenneksellä vastanneista liikevaihto on pudonnut yli 50 prosenttia.

Yli puolet Hämeen Kauppakamarin alueen yrityksistä kuitenkin arvioi, että henkilöstön määrä on pysynyt ennallaan tai kasvanut koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilanteesta huolimatta.

Lue lisää: Varsinaisen koronaepidemian hoidosta pääosa yrityksistä kehui hallitusta (6.5.2020)

Vientiyritykset huolissaan kesästä ja syksystä

Myös vientiyritykset pelkäävät, että vienti vähenee merkittävästi koronakriisin seurauksena. Tämä selviää tuoreesta Kauppakamarin vientijohtajabarometrista.

Sen perusteella vientiyritysten suuri pelko on, ettei Suomi pysty vastaamaan kilpailijamaiden massiivisiin elvytystoimiin ja paikallisten yritysten kilpailukyvyn vahvistamiseen kriisin aikana.

Yritykset pelkäävät kotiinpäin vedon vahvistuvan Suomen päävientimarkkinoilla Euroopassa, Aasiassa ja Amerikassa.

– Erityisesti vientiyritykset ovat huolestuneita tulevasta kesästä ja syksystä. Niiden liiketoimintaan ovat eniten vaikuttaneet logistiikan häiriöiden ja konttipulan lisäksi työntekijöiden liikkumisrajoitukset. Myös komponenttien ja raaka-aineiden saatavuudessa on alkanut olla ongelmia, Eerikäinen toteaa.

Kauppakamarien kysely tehtiin 4.5.2020. Kyselyyn vastasi 2483 kauppakamarien jäsenyritystä. Hämeen kauppakamarin alueella vastanneita yrityksiä oli 114 ja vastanneista noin 80 prosenttia on alle 50 henkilöä työllistäviä yrityksiä, joiden liikevaihto on alle 10 miljoonaa euroa.