Kanta-Häme

Hämeenkaaren henki pihisee

Purkutuomion saanut Hämeenkaari ei välttämättä katoakaan kaupunkikuvasta aikaisin ensi vuonna, vaan purkutyö saattaa siirtyä ainakin jonkin verran alun perin suunniteltua tuonnemmaksi.

– Ykkösenä meidän purkukohteissamme on Nummen koulu ja nuorisotalo. Jos siitä jää jäljelle jotakin, jäljelle jäävä osuus voidaan käyttää Hämeenkaaren purkuun, kertoo kiinteistöpäällikkö Petri Ylämurto Linnan tilapalveluista.

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon mukaan Hämeenkaaren purkupäätös on yksiselitteinen.

– Juuri valmistuneen kaupungin talousarvion yhteydessä on päätetty, että ensi vuonna puretaan Nummen koulu ja nuorisotalo sekä Hämeenkaari.

Purkutöihin on varattu yhteensä 350 000 euroa.

Juha Isosuon mukaan purkujärjestyksestä ei ole ollut puhetta.

Hämeenkaaren purkaminen edellyttää Petri Ylämurron mukaan lisäksi todennäköisesti sitä, että Linnan tilapalvelut saa myyntivoittoja myynnissä olevista kohteistaan. Niitä ovat muun muassa Rengon kunnantalo, Hauhon Mäntykoto ja kunnanvirasto.

Kustannukset eivät ole vielä tiedossa

Kiinteistöpäällikkö Ylämurron mukaan Nummen rakennusten purkutyöt kilpailutetaan alkavan talven aikana. Hän sanoo, että tässä vaiheessa on mahdotonta arvioida kustannuksia, kun alustaviakaan purkuhintoja ei ole vielä selvillä.

– Jos saadaan rahoitus kasaan, niin sitten Hämeenkaarikin lähtee. Mikäli taas rahoitus ei riitä, siirtyy purkutyö vastaavasti eteenpäin. Ikävä kyllä Hämeenkaari voi olla vielä jonkin aikaa muistomerkkinä paikoillaan.

Lämmöt ja vesi on jo katkaistu

Vaikka purkaminen siirtyisikin, perinteikkään urheilutalon taru on lopussa.

– Lämmöt ja vedet ovat poikki ja lämpöliittymäkin on irtisanottu. Sähköt ovat toistaiseksi vielä päällä ulkovalaistuksen takia, eli Hämeenkaaren henki pihisee, mutta vain vähän.

Uudelleenkäyttö on käytännössä hyvin epätodennäköistä, mutta teoriassa mahdollista.

– Jos maksaja löytyy, niin onhan se mahdollista, mutta lämmittäminen ja ylläpito eivät ole ilmaisia.

Hämeenlinnan liikuntahallit otti elokuussa käyttöön uuden Elenia-areenan ja on irtisanonut Hämeenkaaren vuokrasopimuksen.

– Hämeenkaari on kylmänä, eikä se ole enää käyttökuntoinen, liikuntahalliyhtiön toimitusjohtaja Jorma Hassinen toteaa. (HäSa)