Kanta-Häme

Hämeenkaari jättää jäähyväiset messujärjestäjille

Tamperelaisen Marjo Mäntylän katse kiertää ympäri Hämeenkaaren saliin pystytettyjä myyntipöytiä ja -hyllyjä. Pintaa näkyy harvassa kohtaa, kun erilaiset lasiastiat, taulut, pöytähopeat ja vanhat koriste-esineet on pantu tiiviisti esille.

– Vanhat esineet ovat todella kauniita. Varsinkin lasiesineet ovat ihania, Mäntylä toteaa.

Mäntylä on vieraillut Hämeenlinnan antiikki-, taide- ja keräilymessuilla jo seitsemän kertaa. Ulkopaikkakuntalaisen autoilijan on ollut helppo saapua moottoritien varrella olevalle messupaikalle, ja parkkitilaakin on löytynyt.

Nyt edessä on kuitenkin muutos. Hämeenkaari elää pitkän uransa loppuhetkiä, ja lähes 15 vuotta järjestetyt antiikki-, taide- ja keräilymessutkin ovat Hämeensaaressa viimeistä kertaa.

– Harmittaa kyllä, jos tämä halli puretaan, Mäntylä toteaa.

Muutto kohti Pulleria?

Hämeenkaari on sulkemassa ovensa messuilta, mutta messut eivät kuitenkaan ole hylkäämässä Hämeenlinnaa. Pitkäaikainen antiikkimessujen järjestäjä Hannu Tienhaara on jo neuvotellut uudesta paikasta.

– Neuvottelut ovat vielä kesken, mutta Elenia-areena on mahdollinen messupaikka, Tienhaara sanoo.

Messujen järjestäjät ovat olleet hyvillään Hämeenkaaren keskeisestä sijainnista, ja hetken aikaa Tienhaarakin oli haaveillut, että rapakuntoon päästetyn Hämeenkaaren tilalle nousisi uusi, entistä parempi halli.

Viime perjantaina avatun Elenia-areenan suuri kenttä on nimittäin pienmessujen järjestäjille hieman turhan suuri, mutta Tienhaaran mukaan vaihtoehtona olisi, että vain osa hallista vuokrattaisiin kerralla.

– Hallihan on jaettavissa, joten viikonloppuna voi urheilutoimintaa järjestää toisilla kentillä ja vain osa voisi olla messukäytössä, hän sanoo.

Hämeenlinnan Liikuntahallit oy:n toimitusjohtaja Jorma Hassinen ei sulje vaihtoehtoja pois. Elenia-areenassa järjestetään ensimmäiset suuret messut lokakuussa, kun kaksipäiväiset Rakenna ja sisusta -messut pidetään Pullerilla.

– Kaikkihan on mahdollista, ja meille on tullut paljon kyselyjä uudesta hallista. Kuuntelemme pyyntöjä tarkalla korvalla, Hassinen sanoo.

Esittelijät olleet mielissään

Hämeenlinnan Liikuntahallit oy:n vuokrasopimus Hämeenkaareen päättyy lokakuun lopussa, ja tila tullee sen jälkeen antamaan tietä Engelinrannan uudelle asuinalueelle.

Antiikkimessuja pari kertaa vuodessa Hämeenkaaressa järjestänyt Tienhaara haaveilee myös, että Verkatehtaan yhteyteen kaavailtu messu- ja tapahtumatila toteutuisi.

Tällöin keskustassa olisi varta vasten messuja ja yleisötapahtumia varten ihan oma tilansa.

Hämeenkaari on myös palvellut pitkäaikaisia messuesittelijöitä hyvin. Lempäälän Antiikin yrittäjät Kari ja Eila Pentti ovat käyneet liki 20 vuotta Hämeenkaaressa myymässä lasia, hopeaa ja muita antiikkiesineitä.

– Hämeenlinnaan on ollut helppo tulla. Kauppa on käynyt täällä hyvin, vaikka tämä on hieman pienempi messutapahtuma, Kari Pentti toteaa.

Toistaiseksi Pentti ei osaa sanoa, seuraavatko he messujärjestäjää muuton mukana.

– Riippuu ihan paikasta, jonne messut muuttavat. (HäSa)

Hämeenlinnan antiikki-, taide- ja keräilymessut ovat sunnuntaina auki 10–16.

Menot