Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinna aloittaa uuden yt-kierroksen elokuussa – Kaupunki varautuu lomauttamiseenkin 1,5 miljoonan säästöjen saavuttamiseksi

Hämeenlinnan kaupunginhallitus on päättänyt aloittaa kaupungin uudet yt-neuvottelut 19. elokuuta, kertoo henkilöstö- ja hallintojohtaja Anne Iijalainen.

Tavoitteena on säästää 1,5 miljoonaa euroa aikavälillä 1.9.2020–31.5.2021. Neuvottelut koskevat koko henkilöstöä ja niissä sovitaan, mitä toimenpiteitä säästö kaupungilta vaatii.

Kyseessä on Hämeenlinnan yhteistoimintamenettelyn ensimmäisen osan lisävaihe. Kaksivaiheisen yhteistoimintamenettelyn ensimmäinen vaihe käytiin keväällä, ja silloin päätettiin toteuttaa lisävaihe pian.

Keväällä neuvottelut käytiin vain sen henkilöstön osalta, jonka toimet vähenivät koronaepidemian takia. Lomautuksiin ei päädytty.

Yt-menettelyissä on tarkoituksena hyödyntää henkilöstön vaihtuminen ja muut henkilöstörakenteelliset muutokset ja etsiä säästöjä henkilöstökuluista. Kaupunki varautuu myös mahdolliseen henkilöstötyövuosien vähentämiseen ja lomauttamiseen. Tarkoituksena on myös osallistaa henkilöstöä ideoimaan, miten työtä voidaan tehostaa ja säästöjä saada aikaiseksi.

Syynä yt-neuvotteluille ovat koronan aiheuttamat taloudelliset menetykset ja kaupungin taloudellinen tilanne. Kaupungin talousennusteen mukaan kuluva tilikausi on painumassa 36,6 miljoonaa euroa alijäämäiseksi ilman valtiolta saatavia koronakorvauksia. Alijäämää kasvattaa kulupaineen lisäksi budjetoitua heikompi verotuloennuste.

Kun huomioidaan mahdollinen 16,5 miljoonan euron valtion tukikompensaatio, arvioidaan tilikauden päätyvän noin 20 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Toisen vaiheen tavoitteena on löytää vuoteen 2025 mennessä pysyvä, yhteensä viiden miljoonan euron kustannustason lasku. Toinen vaihe koskee kaupungin koko henkilöstöä, ja sillä on taloudelliset perusteet.

Lue myös: Hämeenlinna aloittamassa pian uudet yt:t – Tavoitteena 1,5 miljoonan lisäsäästö vuoden sisällä (22.5.2020)

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic