Kanta-Häme

Hämeenlinna antoi pakit uudelle valtakunnalliselle työterveysjätille

Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo: On epäselvää, mitä lisäarvoa uusi yhtiö toisi.

Hämeenlinnan kaupunki ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri eivät lähdekään mukaan uuteen valtakunnalliseen julkisen sektorin työterveysyhtiöön, jota pannaan pystyyn työeläkevakuuttaja Kevan johdolla. Näin ollen alueellista TyöSykettä ei sulauteta tulevaan työterveysjättiin eikä muuteta sen alueyhtiöksi.

Vielä kesällä TyöSykkeen pääomistajat suhtautuivat uudistukseen varovaisen myönteisesti.

– Meillä on jo tälläkin hetkellä hyvin toimiva työterveysyhtiö. On epäselvää, mitä lisäarvoa uusi järjestelmä loppujen lopuksi toisi. Meidän on mietittävä, mikä on kaupungin kannalta taloudellisesti järkevää, perustelee Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo.

– Meille relevantti kysymys on sekin, mikä olisi yhtiön nykyinen arvo suhteessa uuden yhtiön osakkeisiin.

Isosuon mukaan Hämeenlinna on ilmoittanut seuraavansa tilannetta.

– Tämä uusi valtakunnallinen yhtiö on vasta alkutekijöissään. Sellaisen nostaminen pystyyn ei ole vuoden eikä kahdenkaan asia.

Hankkeen selvityshenkilö Samuli Salanterä harmittelee, ettei Kanta-Häme syttynytkään uudelle suuryhtiölle.

– Olisi toivottavaa, että saisimme vielä jossain vaiheessa Kanta-Hämeenkin mukaan tähän kokonaisuuteen. Nyt Suomen kartalle jää joitain valkoisia aukkoja.

Uudesta työterveyskuviosta on tehty aiesopimukset noin kymmenen sairaanhoitopiirin ja kymmenien kuntien kanssa, Salanterä kertoo. Kevan hallitus teki juuri päätöksen uusien yhtiöiden pääomittamisesta ja lainoittamisesta.

Valtakunnallinen yhtiö toimii kahtena eri yhtiönä, joista toinen on omistajilleen palveluja tuottava in house -yhtiö ja toinen markkinoilla toimiva yhtiö, joka myy työterveyspalveluja muun muassa pienyrittäjille ja maanviljelijöille. In house -yhtiö on nimeltään Taimi ja markkinoilla toimiva yhtiö Tammi.

Omistajia ovat Keva, kunnat, sairaanhoitopiirit ja aikanaan tulevat maakunnat. Kevan omistusosuus on tarkoitus pitää kymmenessä prosentissa.

Alun perin uuden organisaation oli tarkoitus aloittaa jo vuodenvaihteessa, sillä kuntien on yhtiöitettävä työterveyspainotteinen sairaanhoito vuoden loppuun mennessä. Aloitusaikataulu on osoittautumassa liian tiukaksi.

Uudella mallilla haetaan mittakaavaetuja ja kilpailukykyä yksityisiä työterveysyhtiöitä vastaan.

TyöSykkeen omistajia ovat Hämeenlinnan kaupunki (55 prosenttia) ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri (29 prosenttia) sekä Riihimäen kaupunki, Hausjärven kunta ja Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymä.

Yhtiön työterveyspalvelujen piirissä on tällä hetkellä lähes 11 000 työntekijää.

Kanta-Hämeessä Janakkalan kunta neuvottelee parhaillaan liittymisestä TyöSykkeeseen. Forssan seutu harkitsee asiaa. HäSa

Päivän lehti

19.2.2020