fbpx
Kanta-Häme

Hämeenlinna Big Band jatkaa Soitannollisen kerhon perinteitä

Linnajazzeiltakin tuttu Hämeenlinnan Soitannollisen Kerhon Big Band (HSK) jatkaa eteenpäin Hämeenlinna Big Bandina ja Vanajaveden opiston alaisuudessa.

HSK keskittyy paikkansa vakiinnuttaneen ja mittavaksi musiikkitapahtumaksi kasvaneen Linnajazzin järjestämiseen.

Toiminnan tukemiseksi soittajat ovat perustaneet yhdistyksen, Hämeenlinna Big Band ry:n.

Kokoonpanoltaan Hämeenlinna Big Band on säilynyt likimain entisellään. Kapellimestarina orkesterissa jatkaa tuttu mies, HSK Big Bandia viime vuodet luotsannut trumpetisti Jukka Pitkänen.

Orkesteria hän kuvaa tiiviiksi, rytmimusiikkia eteenpäin vieväksi joukoksi.

– Se kuuluu soitossa ja tekee porukan johtamisesta vaativan, mutta samalla erittäin motivoivan ja mukavan työn.

Oman roolinsa kapellimestari näkee ennen kaikkea hengenluojana.

– Olen vilpittömästi tyytyväinen, jos ohjelmistovalintani saa joukon sitoutumaan näin hienosti mukaan toimintaan, hän kiittää.

Kapellimestari lupaa, että Hämeenlinna Big Bandiä kuullaan tänäkin kesänä Linnajazzin konserteissa.

– Tarkoitus on esiintyä aktiivisesti muulloinkin, niin tilauksesta kuin omia tilaisuuksia järjestäen.

Debyyttinsä orkesteri tekee Suistoklubilla tänä iltana ja nousee lavalle täydessä vahvuudessaan. Illan teemaksi orkesteri on valinnut Aki Sirkesalon tunnetuimmat hitit. Sirkesalon syntymästä tulee heinäkuussa kuluneeksi 50 vuotta.

Ammattimuusikko …sormenpäitä myöten

– Harjoitella pitää, ja täällä on oivallinen tilaisuus sellaisiin osa-alueisiin ja musiikkityyleihin, joihin ei työn puolesta törmää, sanoo rumpusetin taakse harjoituksissa istahtanut Leo Kunnas. Hän soittaa Panssarisoittokunnan riveissä ja on koulutukseltaan musiikkipedagogi.

– Monipuolisen ohjelmiston soittaminen on mukavaa, big bandissä sitä voi tehdä samanhenkisen porukan kanssa. Voisiko enempää vaatia.

Kommentteja myötäilee vuosia HSK Big Bandissa bassoa soittanut Perttu Piiroinen, Panssarisoittokunnasta hänkin.

Orkesterin jäsenet pahoittelevat, että seudullista puhallinmusiikkikulttuuria ja varsinkin vaskimusiikkia uhkaa alasajo, jos kaavailtu puolustusvoimauudistus toteutuu ja Panssarisoittokunta lakkautetaan ensi vuoden lopussa.

– Kaupungissa on sitten sotilaita ja soittajia, mutta ei enää sotilassoittajia, kiteyttää Piiroinen. Näiltä osin Kanta-Hämeeseen jää iso musiikillinen tyhjiö. Missä ennen soi, ei soi enää. Tunnelmanluojat puuttuvat, pahoittelee Jukka Pitkänen.

– Musiikki on taidelaji, joka koskettaa ihmistä syvältä.

Panssarisoittokunta on virkansa puolesta tarjonnut kuulijakunnalle ilmaista kulttuuria. Keikkoja sillä on parhaimmillaan ollut jopa parisataa vuodessa. Lisäksi soittokunta on järjestänyt esimerkiksi koulukonsertteja. (HäSa)

Hämeenlinna Big Band tänä iltana Verkatehtaan Suistolla kello 19. Solistina Henri Savolainen. Tilaisuudessa esiintyy lisäksi Vanajaveden opiston kuoro We-Vop Singers.

Menot