Kanta-Häme

Hämeenlinna budjetoi lastensuojelun kulut alakanttiin, ylitys 1,7 miljoonaa

Lastensuojelun kulut arvioitiin alakanttiin, ylitys 1,7 miljoonaa.
Lastensuojeluun uppoaa rahaa, vaikka perheiden tilanteisiin pyritään puuttumaan ajoissa.

Lasten ja nuorten palvelun määrärahoja pudotettiin Hämeenlinnan budjetissa tälle vuodelle noin 1,3 miljoonalla eurolla vuonna 2017 käytetyistä 23,5 miljoonasta.

Seurauksena on se, että budjetti uhkaa ylittyä jopa 1,7 miljoonalla, josta suuri osa on lastensuojeluun käytettyjä määrärahoja.

Sote-lautakunnan sisällä muut toimialat kuitenkin tasaavat ylitysuhkaa.

Verottajan ennakkoarviot kuntien verotuloista vuodelta 2017 menivät pieleen myös Hämeenlinnan kohdalla. Kuntaliiton ennuste arvioi verotulot vajaat 4 miljoonaa yläkanttiin.

Talousjohtaja Jussi Oksan mukaan virhearvio asettaa paineita ensi vuoden budjettiriiheen, mutta tämän vuoden taloudessa siihen ei enää ehditä reagoida.

– Sitä paitsi näyttää siltä, että verotulot kehittyvät tänä vuonna positiivisemmin kuin olemme budjetinpohjaksi arvioineet.

Lisäksi kaupunki on saamassa myyntivoittoa mm. Tekmen myynnistä. Tosin sen määrä tarkentuu vasta tämän kuun lopussa valmistuvassa täytäntöönpanotilinpäätöksessä.

Alustavasti myyntihinta on haarukoitu viime vuoden tilinpäätöksen pohjalta noin viiden miljoonan euron vaiheille.

– Se on tietenkin kertaluonteinen erä, eikä lämmitä kuin yhtenä vuotena, mutta tämän vuoden tilinpäätös näyttäisi sen avulla nousevan plussalle.

Tilikausi olisi muuten painumassa noin 2,8 miljoonaa alijäämäiseksi. Epävarmuutta tuo mm. työehtosopimuksen mukainen tammikuussa maksettava 0,9 miljoonan kertaerä, joka todennäköisesti joudutaan kirjaamaan tämän vuoden tilinpäätökseen, koska se perustuu tämän vuoden työ- ja virkasuhteisiin.

Lisäksi Hämeenlinna on kiistellyt Niuvanniemen oikeuspsykiatrisen sairaalan kanssa peräti 0,9 miljoonan euron hoitokustannuksessa, mutta hävinnyt kiistan.

– Vielä ei ole tiedossa, kuinka suuri osa siitä siirtyy erikoissairaanhoidon kustannuksiin ja mikä osa jää kaupungille. HÄSA