Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinna ei ole luopunut aikeesta korottaa pysäköintimaksuja keskustassa

Budjetin valmistelussa laskeskellaan, että ensi vuonna kaupungin pysäköintitulot voisivat nousta noin miljoonaan euroon.
Hämeenlinna haluaa vähentää kolikkomaksuja pysäköinnissä. Viime vuonna mobiili- ja korttimaksujen summa olikin jo huomattavasti käteismaksuja isompi. Arkistokuva: Markku Tanni

Hämeenlinna suunnittelee yhä korottavansa keskustan pysäköintipaikkojen maksua. Helmikuussa kaupunkirakennelautakunta vielä palautti ehdotetun korotuksen valmisteluun.

Kaupunkirakennejohtaja Tarja Majuri vahvistaa, että asia tuodaan takaisin päätöksentekoon syksyllä. Lautakunnan ensimmäinen kokous kesälomien jälkeen on 18. elokuuta ja seuraava syyskuun puolivälissä.

Majurin mukaan ”nyt on korotuksen aika”, eikä korotuksesta tulisi iso.

Talvella ehdotus oli, että keskustan yleisillä pysäköintipaikoilla, pois lukien Hämeenlinnan Pysäköinti Oy:n hallinnoimat pysäköintialueet, uusi pysäköintimaksu olisi kaksi euroa tunnilta. Nyt taksa on 1,6 euroa tunnilta arkisin aikavälillä kello 8–18 ja lauantaisin 8–16.

Yhden kuukauden pysäköintilupakiekon hinnaksi ehdotettiin 150 euroa ja kuuden kuukauden kiekon 700 euroa. Kiekkojen hintoihin oli tulossa 30 ja 100 euron korotukset.

Pysäköintiyhtiö vertaili aiempaa korotusesitystä varten hintoja 13 kaupungissa. Tuolloin kalleinta pysäköinti oli Helsingissä (peruspysäköinnin tuntimaksu 4 euroa), Tampereella (korkein maksu 3,2 euroa) ja Turussa (3 euroa).

Kahden euron tuntimaksu oli käytössä esimerkiksi Porissa, Jyväskylässä ja Porvoossa sekä Lahdessa ensimmäiseltä tunnilta.

Pysäköintituloihin odotetaan sadan tonnin kasvua

Uusien hintojen oli määrä tulla voimaan alun perin jo viime toukokuun alusta.

Pysäköintimaksuja on korotettu Hämeenlinnassa harvakseltaan. Nykyiset hinnat otettiin käyttöön seitsemän vuotta sitten, ja sitä edellinen korotus oli tehty vuonna 2007.

Tarja Majurin mukaan korotus ei liity suoraan kaupungin vaikeaan taloustilanteeseen.

Kaupunkirakennelautakunnan tuoreeseen esitykseen toimialan ensi vuoden budjettikehyksestä on kirjattu, että ”pysäköintituloihin on arvioitu 100 000 euron kasvu, joka edellyttää pysäköintimaksujen korottamista valmistelussa olevalla tavalla”.

Viime vuoden tilinpäätöksen mukaan kadunvarsien mittaripaikoista ja pysäköintialueista kertyi kaupungille tuloa yhteensä 902 000 euroa. Ensi vuonna summan odotetaan siis nousevan noin miljoonaan euroon.

Mobiililla ja kortilla maksaminen kovassa kasvussa

Pysäköintimaksuilla kaupunki kertoo kattavansa kohonneita katujen kunnossapidon kustannuksia ja ostavansa palveluita Hämeenlinnan Pysäköinniltä.

Pysäköintimaksuja ei ole korotettu kovin usein siksikään, että rahastuslaitteiden ohjelmoinnista koituu kustannuksia.

Kaupunki on halunnut lisätä eri maksutapoja ja vähentää käteisen rahan käyttöä pysäköinnin maksamisessa. Pysäköintiautomaatteja on päivitetty pikkuhiljaa niin, että ne mahdollistavat maksamisen myös kortilla.

Viime vuonna mobiili- ja korttimaksut ylittivätkin jo noin 160 000 eurolla kolikkomaksujen summan.

Hämeenlinnassa on käytössä EasyPark-, Parkman- ja MOOVY -mobiilimaksupalvelut, eli pysäköintimaksun voi maksaa myös matkapuhelimen avulla.

Lisää tuloa myös pysäköintivirhemaksuista

Lisää tarpeellisia euroja kaupunki odottaa myös pysäköinninvalvonnasta.

Kaupunkirakenteen toimialan budjettivalmistelun mukaan ”pysäköinti- ja aluevalvonnan tulojen on arvioitu kasvavan sekä pysäköintivirhemaksujen että pysäköintitulojen osalta”.

Pysäköinninvalvonta tehostui jo vuonna 2019, sillä pysäköintivirhemaksujen määrä nousi edellisvuodesta peräti noin 46 prosentilla. Maksuja määrättiin 11 358. Määrä oli koko ajan laskenut vuodesta 2015 alkaen, mutta viime vuonna palattiin entiselle tasolle.

Pysäköintivirhemaksujen tuotto ylitti viime vuonna budjetoidun summan 129 000 eurolla. HäSa

Päivän lehti

11.7.2020