Kanta-Häme

Hämeenlinna ei pidä juhlia itsenäisyyspäivänä, itsenäisyysfantasia on historiaa – "Tapahtumat ovat aina liittyneet juhlavuosiin"

Kaupungin omat tapahtumat ovat liittyneet juhlavuosiin. Kuudesluokkalaisille on perinteinen juhlavastaanotto.
Vuonna 2014 toiseksi viimeisessä itsenäisyysfantasiassa yleisö valaisi puhelimiensa valoilla Ritari-areenan. Neljäs Itsenäisyysfantasia oli loppuunmyyty.

Hämeenlinnan kaupunki ei järjestä tänä vuonna ohjelmaa itsenäisyyspäivänä. Hämeenlinnassa on 30 vuoden aikana järjestetty juhlia itsenäisyyspäivänä vain muutaman kerran, kertoo kaupungin viestintäpäällikkö Tiina Vahtokari.

– Hämeenlinnan itsenäisyyspäivän tapahtumat ovat aina liittyneet juhlavuosiin, kuten Sibeliuksen syntymän ja Suomen itsenäisyyden juhliin.

Viime vuonna Suomi 100 juhlavuoden kunniaksi järjestettiin torijuhla, ja suosittu itsenäisyysfantasia pidettiin viitenä vuonna peräkkäin Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuoteen asti vuonna 2015. Vuosina 2016 ja 2017 ei ollut kaupungin itsenäisyystapahtumaa.

Hämeen Sanomiin yhteyttä ottanut lukija toivoi kaupungin itsenäisyysjuhlia ja pohti, onko itsenäisyysfantasia korvattu Sibelius-fantasialla. Vahtokari muistuttaa, että syksyinen Sibelius-fantasia syntyi ennen itsenäisyysfantasiaa. Tänä vuonna Sibelius-fantasia järjestettiin yhdeksättä kertaa.

Jäähallilla viimeisen kerran vuonna 2015 järjestetty suosittu Itsenäisyysfantasia liittyi Vahtokarin mukaan alusta asti Sibeliuksen 150-vuotisjuhliin, vaikka tapahtumaa alettiin järjestää jo vuosia aikaisemmin.

– Sibeliuksen juhlavuoden lähestyessä on ollut rahoitusta, eli voitiin järjestää myös itsenäisyysfantasiaa. Tämä ei mene itsenäisyysjuhla vaan Sibelius-fantasia edellä, Vahtokari sanoo.

– Suurin syy itsenäisyysfantasian loppumiselle on varmaankin se, että se on aika kallista. Sibelius-säätiö järjesti juhlaa, mutta siinä oli myös kaupungin rahoitusta.

Vahtokarin mukaan Sibelius-fantasian isoin rahoittaja on kaupunki, mutta siihen on ollut myös yksityistä rahoitusta esimerkiksi OP Etelä-Hämeeltä. Sibelius-fantasiassa vajaa 40 prosenttia on ulkopuolista rahoitusta (HäSa 19.9.).

Vaikka itsenäisyyspäivänä ei ole ohjelmaa, kaupunki järjestää perinteisen kaikkien kuutosluokkalaisten juhlavastaanoton tuttuun tapaan Verkatehtaalla itsenäisyyspäivän aattona 5.12. HäSa