Kanta-Häme

Hämeenlinna haalii vanhusten lyhytaikaista hoivaa omiin yksiköihin

Hämeenlinna keskittää lyhytaikaista hoivaa omiin yksiköihin.
Kotona pitäisi pärjätä yhä pitempään, vaikka muisti pätkii.

Lyhytaikaista hoivaa on tarkoitus keskittää nykyistä enemmän Hämeenlinnassa Voutilakeskukseen.

Sosiaali- ja terveyslautakunta pohtii asiaa keskiviikkona.

Tällä hetkellä kaupungin omassa palvelutuotannossa on 50 lyhytaikaisen hoivan paikkaa. Lisäksi hankitaan ostopalveluna 30 paikkaa.

Voutilakeskuksessa sijaitsevaan Uppsalankaareen tavoitellaan nyt kuntoutus- ja muistiosaamisen keskittymää, jolla luotaisiin malleja muistisairaiden kotona asumiseen.

Vs. ikäihmisten palvelujen johtaja Anne Tuominen kertoo, että nykyisen Tiinulan pienkodin pitkäaikaispaikat muutetaan lyhytaikaisen hoivan paikoiksi. Niitä on kaikkiaan 13.

– Tarkoitus on tehdä se vähitellen. Kenellekään nykyisistä asukkaista se ei tarkoita muutoksia. Niitä muutetaan sitä mukaa, kun paikkoja luonnollisesti vapautuu.

Tiinulan lyhytaikaispaikat tulevat erityisesti muistisairaiden kuntoutukseen.

Lisäksi Uppsalankaaren Lyhty-yksikössä on 26 lyhytaikaispaikkaa, joista 10 on arviointipaikkoja ja 16 kuntouttavia paikkoja.

Vuotilakeskusten Impivaara keskittyy edelleen pitkäaikaiseen ympärivuorokautiseen hoivaan, samoin Rukkilan pienkoti Uppsalankaaressa.

Muutoksessa pitkäaikaishoivan määrä vähenee kaupungin yksiköissä.

– Sitä hankitaan ostopalveluna yksityisiltä palveluntarjoajilta aina tarpeen mukaan.

Anne Tuominen muistuttaa, että lyhytaikaisen hoidon tavoitteena on ensisijaisesti tukea kotona asumista ja asiakkaan siirtymistä hoivapaikalta kotiin aina, kun se on mahdollista.

Uppsalankaaren Lyhdyssä on vahvaa osaamista asiakkaiden kotona asumisen tukemiseen. Tiinulassa taas on muistiosaamista.

Ikäihmisten palveluissa pyritään tukemaan kotona asumista mahdollisimman pitkään. Se ei kuitenkaan vähennä pitkäaikaisen hoivan kysyntää, koska vanhusten määrä kasvaa koko ajan. HÄSA