Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinna hakee hallintoonsa vertailukohtia muista kaupungeista – Tavoitteena säästöt

Hallinnosta etsitään säästöjä ja tarkastellaan toimivuutta.
Kuva: Muu

Hämeenlinna käynnistää osana taloutensa tasapainottamisohjelmaa kaupungin hallintorakennetta ja seutuyhteistyötä koskevan selvityksen.

Kaupunginjohtaja Timo Kenakkala ehdottaa maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle, että hallintorakenteen tarkastelu käynnistetään vertailemalla kaupungin poliittista ja toiminnallista organisaatiorakennetta verrokkikaupunkeihin. Vertailu on tarkoitus tilata ulkopuoliselta asiantuntijalta.

Vertailulla haetaan erilaisia näkökulmia ja vaihtoehtoja sekä vertailua toimintatapojen kustannusvaikutuksista.

Kolme näkökulmaa

Hallintorakenteen selvitystä tehtäessä halutaan ottaa huomioon taloudellinen, demokraattinen ja toiminnallinen näkökulma.

Koska selvityksen tavoitteina ovat kuitenkin kustannussäästöt, punnitaan kaikkia esille nousevia vaihtoehtoja säästönäkökulmasta.

Demokraattisesta näkökulmasta arvioidaan, onko nykyinen, vuodesta 2017 käytössä ollut luottamushenkilöorganisaatio paras mahdollinen nykypäivän tarpeisiin. Kun nykyistä organisaatiota muodostettiin, oletuksena oli valtakunnallisen sote-uudistuksen toteutuminen.

Kaupunginjohtaja-mallikin pohdintaan

Samalla on mahdollista arvioida, onko kaupungin johtamismalli paras mahdollinen. Nykyiseen malliin sisältyy kaupunginjohtajien lisäksi myös työsuhteinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Vaihtoehtoina voisivat olla ainakin erilaiset pormestarimallit tai puhdas kaupunginjohtajamalli.

Toiminnallisen näkökulman lähtökohtana on nykyisen kolmen toimialan mallin arviointi ja toimialojen sisäinen toimivuuden tarkastelu.

Seutuyhteistyön osalta aiotaan jatkaa vuonna 2014 tehdyn seutuyhteistyöselvityksen pohjalta. On jo sovittu, että Hämeenlinna, Hattula ja Janakkala käyvät aiemman selvityksen läpi ja vertaavat sitä nykytilanteeseen. Mahdollista yhteistyön lisäämistä ja jatkotoimenpiteitä mietitään seudun hallitusten yhteiskokouksessa tammikuussa 2020.

Ohjausryhmä valmistelemaan

Kenakkala esittää, että kaupunginhallitus nimeää tehtävää varten ohjausryhmän, joka valmistelee asian päätettäväksi. Ryhmän kokoonpanoksi on suunniteltu kaupunginhallituksen jäseniä sekä valtuustoryhmien puheenjohtajia. Ryhmän puheenjohtajaksi esitetään henkilöstö- ja hallintojohtaja Anne Iijalaista.

Selvityksen tulokset on tarkoitus käsitellä kaupunginhallituksessa toukokuussa 2020.

Kaupunginjohtaja Kenakkala myös ehdottaa, että selvityksen aikana kaikkien johto- ja päällikkötason avoimien vakanssien täyttämisessä tulee käyttää erityistä harkintaa. HäSa

Lue myös: Hämeenlinnan säästöohjelman tavoite julki: neljä miljoonaa euroa pois vuodessa

Päivän lehti

19.1.2020