Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnan säästöohjelman tavoite julki: neljä miljoonaa euroa pois vuodessa

Kaupunginjohto väläyttää kaupunginhallitukselle jo uusienkin säästötoimien mahdollisuutta.
Yhtenä säästökeinona kaupunki selvittää, yhdistetäänkö Idänpään (kuvassa) ja Ojoisten terveysasemat pääterveysasemaan. Kuva: Pekka Rautiainen

Kaupunki hakee käynnistämällään talouden tasapainottamisohjelmalla noin 3–4 miljoonan euron pysyvää säästöä vuotuisista kustannuksistaan.

Säästötoimilla tavoiteltua kustannustason laskua ei ole aiemmin kerrottu. Asia ilmenee perjantaina julkaistusta kaupunginhallituksen ensi maanantain kokouksen esityslistasta.

Kaupunginjohtajat kirjoittavat valmistelutekstissään myös, että ”on realistista odottaa muun muassa Koulutuskuntayhtymä Tavastian yhtiöittämisen tuovan ylijäämäkirjauksia (mikäli kaikki kuntayhtymän jäsenkunnat asian hyväksyvät)”.

Vuotuinen säästö riippuu myös verotulojen kehityksestä.

Kaupunginjohto patistaa huomioimaan erityisesti kiinteiden kustannusten tason laskemisen.

Myös uusien säästötoimien mahdollisuutta väläytetään jo:

– Mikäli hyväksytyllä talouden tasapainottamisohjelmalla ei saavuteta edellä mainittuja säästöjä, tullaan valmistelemaan lisätoimenpiteitä säästöjen aikaansaamiseksi.

Säästöohjelman toteumista aiotaan valvoa kuukausittain

Maanantaina kokoontuva kaupungihallitus päättää myös tasapainottamisohjelman organisoimisesta.

Kaupunginjohdon evästyksen mukaan valmistelussa tulee huomioida muun muassa se, että kaikissa kohdissa, joilla voi olla henkilöstövaikutuksia, tulee huomioida yhteistoimintamenettely ja henkilöstön osallistuminen valmisteluun.

Kaupunginhallitus aikoo pitää päättämänsä tasapainottamisohjelman tiukasti näpeissään. Valmistelukokonaisuuden etenemisestä on raportoitava kaupunginhallitukselle kuukausittain.

Kaupunginvaltuuston 11. marraskuuta hyväksymä ensi vuoden talousarvio on tasapainossa 0,25 prosenttiyksikön veronkorotuksen jälkeen, mutta kaupungin talous ei ole.

Alijäämien kattaminen kuntalain mukaisesti edellyttää noin kuuden miljoonan euron vuosittaista ylijäämää seuraavien neljän vuoden aikana, jos alijäämää ei muilla keinoilla voida kattaa ainakin osittain.

Digitalisaatiolla uudistetaan työtapoja – myös sote-valmistelu otetaan mukaan

Talouden tasapainottamisohjelman seurantaan ehdotetaan liitettäväksi myös ”digiagenda”, jonka kaupunginhallitus on aikaisemmin hyväksynyt. Siinä määritetyt toimenpiteet liittyvät toimintojen tehostamiseen.

Käytännössä tämä tarkoittaa säästöjen tavoittelemista henkilöstön työskentelytapoja uudistamalla ja digitalisaation täysimääräisellä hyödyntämisellä.

Jo aiemmin ohjelmaan lisättyyn kohtaan kaupungin hallintorakenteen ja seutuyhteistyön selvityksestä lisätään myös sote-valmistelu.

”Valmistellaan erillinen poliittisen ja hallinnollisen johtamisen kehittämisohjelma, jossa tulee huomioida sosiaali- ja terveysalan valtakunnallinen, maakunnallinen ja seudullinen kehittäminen ja yhteistyö, lisäyksessä sanotaan.HÄSA

Lue myös: Hämeenlinnan kaupunginhallitus hyväksyi säästöohjelman ja kutsui naapurikunnat kiputanssiin (28.10.2019)