Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinna haluaa energiatehokkaaksi kaupungiksi ja kehittää asukkaiden energianeuvontaa

Energiatehokkaan kunnan tulee opastaa asukkaitaan ja yrityksiä kohti kestävämpää arkea.
Maakunnalliset energianeuvojat kampanjoivat pientalojen öljylämmityksen vaihtamista uusiutuviin energiamuotoihin. Arkistokuva.

Hämeenlinnan kaupungin pitäisi kehittää asukkaille tarjottavaa energianeuvontaa.

Tätä mieltä on kaupungin Vs. strategiapäällikkö Ismo Hannula.

Neuvonnalle olisi tarvetta, sillä kaupunki teki päätöksen liittyä kuntien energiatehokkuussopimukseen, jolla pyritään edistämään energian tehokasta käyttöä ja vähentämään hiilidioksidipäästöjä.

Helmikuussa käynnistettiin Hiilineutraali-Hämeenlinna toimeenpano-ohjelma, joka koskee koko kaupunkia asukkaita ja yrityksiä myöten.

Energiatehokkaan kunnan tulee tarjota yrityksille ja kuntalaisille neuvontaa muun muassa energiatehokkaasta rakentamisesta, energian säästämisestä ja päästöistä.

Näillä vapaaehtoisilla sopimuksilla pyritään täyttämään kansainväliset energiatehokkuusvelvoitteet, joita EU:kin jäsenvaltioiltaan edellyttää.

– Kaupunki voi selvittää Hämeenlinnan alueella uusiutuvaa energiapotentiaalia, esimerkiksi paljonko aurinkosähköä pystyttäisiin hyödyntämään, Hannula antaa esimerkin.

Maakunnallista energineuvontaa tarjolla

Hämeenlinnan olisi mahdollista hyödyntää myös Energiaviraston rahoittamia maakunnallisia energianeuvojia, joiden tehtävänä on edistää energiatehokkuutta ja uusiutuvan energian hyödyntämistä.

Kanta-Hämeessä neuvontaa tarjoaa Ekokumppanit Oy.

Ekokumppanien projektipäällikkö Juho Rinta-Rahko toivoo yhteistyökuviota Hämeenlinnan kanssa.

– Voisimme tukea kaupungin omaa energianeuvontatoimintaa esimerkiksi tuottamiemme materiaalien kautta ja järjestämällä tapahtumia yhteistyössä, Rinta-Rahko kertoo.

Kuntien lisäksi Ekokumppanit tarjoaa neuvontaa yrityksille ja kuluttajille.

Taloyhtiöille valmistellaan verkkokurssi, jonka perusteella taloyhtiöpäättäjät voivat miettiä energiatehokkuustoimenpiteitä.

Pientaloille on suunnitteilla kampanja, jolla kannustetaan vaihtamaan öljylämmitys uusiutuvaan energiaan.

– Kotitaloudet voivat hakea öljylämmityksen muuttamiseen tukea kotitalousvähennyksenä, lisäksi valtiolla suunnitteilla ensi vuodelle lisätukea öljylämmityksen pois vaihtamiseksi.

Yritykset mukaan solmimaan energiatehokkuussopimuksia

Yrityksiä kannustetaan lähtemään energiatehokkuussopimukseen tai ainakin teettämään energiakatselmus.

– Katselmuksessa analysoidaan säästömahdollisuuksia ja ehdotetaan toimenpiteitä ja kartoitetaan esimerkiksi investointien hintaa.

Energiatehokkuutta parantaviin ja uusiutuvaa energiaa lisääviin investointeihin on saatavissa julkista tukea.

Toimintamalleja on testattu Pirkanmaalla ja niitä voitaisiin hyödyntää ensi keväästä lähtien Hämeenlinnassa.

Hannula kertoo, että energiatehokkuussopimuksen tarkka toimintasuunnitelma valmistellaan ensi vuonna.

Hänen mukaansa alueellinen toiminta ja yhteistyö energianeuvonnan suhteen olisi kustannustehokasta ja järkevä tapa edistää asiaa.

– Heillä on osaamista ja valmiuksia asiaan. Epärealistista tässä tilanteessa olisi lähteä esimerkiksi palkkaamaan energianeuvojaa kaupungille. HÄSA.

 

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic